Blogiartikkelit Metsä

Metsäntutkimus ja metsätalous elävät digitaalista murrosta: valtavat määrät mittausaineistoa saadaan laserkeilaimista, tutkadatasta ja valokuvista maalla, ilmassa ja avaruudessa. Tiedon hallitseminen ja jäsentäminen edellyttää siirtymistä uudenlaiseen informaation käsittelyyn: tarkan tiedon infosfääriin ja tietometsään. Perinteinen runkopuun määrän arviointi on pian historiaa.

Tiedon hallitsemiseksi on kehitettävä uutta metsäinformatiikkaa eli menetelmiä aineiston muuttamiseksi helposti käsiteltävissä olevaksi ja ymmärrettäväksi informaatioksi. Lisäksi on luotava kanavat ja menettelytavat, joilla tämän informaation perusteella tehdään toimenpiteitä ja päätöksiä metsänkasvatuksessa, biomassan ja hiilenkierron laskennassa, ekosysteemipalveluiden hyödyntämisessä sekä raaka-aineen kestävässä käytössä.

Infosfäärissä tiedämme ympäristöstämme valtavan paljon enemmän kuin nyt. Aivan samalla tavoin kuin voimme kännykästämme katsoa mitä tahansa tietoa ympäröivästä urbaanista maailmasta, voimme vaikkapa laskea halutulta alueelta puumassan määrän oksien koon mukaan lajiteltuna, tarkistaa sen laadun puittain, lennellä kolmiulotteisessa ”Google Nature” -virtuaalimetsässä, automatisoida puiden keräysjärjestyksen ja lajittelun, tai katsoa nettipörssistä, kuka haluaa ostaa tai myydä erilaista puumateriaalia milläkin hinnalla. Asuntoakaan ei osteta neliöittäin: samoin puukin saa oikean arvonsa perinteisen kuutiohinnoittelun sijasta. Lisäksi voimme katsoa kännykästä, kuinka metsä, puutarha tai puisto kasvaa seuraavien vuosien kuluessa, kun poistamme joitain runkoja tai oksia.

Infosfäärin rakentaminen ja metsätiedon digitalisoiminen on ketju, joka koostuu lukuisista toimijoista, yliopistoista ja tutkimuslaitoksista pieniin ja suuriin metsäyrityksiin. Ketjun alkupäässä kehitetään uusia mittauslaitteita ja informaation käsittelyn menetelmiä. Esimerkiksi pieniä laserkeilaimia voidaan asentaa pienoiskoptereihin, metsäkoneisiin tai vaikka lenkkeilijän tai marjastajan lakkiin, ja näin joukkoistamalla saatua dataa voidaan käsitellä suoraan kännyohjelmiin sopivaksi formaatiksi matemaatikkojen kehittämällä puumallilla.

Jo nyt voimme tällä tavoin 3D-keilata ja käsitellä oksan tarkkuudella metsäaloja nopeudella joka on luokkaa hehtaari tunnissa (ks. kuva muutaman hehtaarin metsästä), ja tämä palvelu voidaan tuoda jokaisen metsänomistajan ulottuville. Olemme esimerkiksi osoittaneet, että kun perinteisillä menetelmillä biomassan arvioissa on noin 50 % virhe, tällä tavoin virhe on vain noin 10 %, ja lisäksi saadaan tarkka tieto kaikista yksityiskohdista.

Kun kenttäkäyttöön saadaan monikanavainen spektrikeilain, jolla saadaan tietoa kohteen materiaalista, menetelmä kertoo myös puun laadusta, kuten mahdollisesta kuivuudesta, neulaskadosta, tuholaistuhoista, tyvilahosta ja vaikkapa puun kosteudesta. Tästä on jo hyviä prototyyppikokeita.

Virtuaalinen tietometsä tulee muuttamaan ajattelutapamme ympäristöstä ja auttamaan kestävän ja tehokkaamman metsätalouden luomisessa.

Mikko Kaasalainen

Luonnonvarakeskus tekee yhteistyötä Kaasalaisen tutkimusryhmän kanssa. Luken tutkimusmänniköstä Punkaharjulta laserkeilaamalla kerätty pistepilviaineisto (kuvassa) on analysoitu Tampereen teknillisessä yliopistossa ja tarkka puukohtainen tieto on käytettävissä tutkimuksiin ja metsänhoidon suunnitteluun.

Big data tiistain 26.5. aiheena Rovaniemen metsäkonferenssissa

Rovaniemellä jatkuvan metsäkonferenssin tiistain pääaiheena on Big data: Mitä tarkoittaa Big data ja mitä mahdollisuuksia se tarjoaa metsäsektorille? Professori Mikko Kaasalainen on toinen päivän pääpuhujista.

Metsäkonferenssista aiemmin uutisoitu:

– Tiedote 25.5.: Metsien ilmastovaikutukset – hiilensidonta ei kerro koko totuutta

– Tiedote 21.5.: Kansainvälinen metsäkonferenssi: tuorein tutkimustieto boreaalisten metsien tulevaisuuden näkymistä

– Tapahtuman www-sivut: www.ibfra2015.org

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *