Blogiartikkelit Seija Tuulentie Metsä, Talous

Lapissa on ollut ennätyksellinen matkailutalvi. Sen myötä matkailun sesonkien odotetaan laajenevan ympärivuotisiksi. Etenkin kiinalaisten kiinnostuksen arvellaan kohdistuvan myös kesään.

Kesämatkailun läpimurtoa on odotettu ja pohjustettu jo pitkään. Monen monta kehittämishanketta on tehty ja nähty, jotta matkailusta saataisiin ympärivuotisempaa. Kesäkuukaudet ovat kuitenkin yhä talvea hiljaisempia, ja touko- ja lokakuu kiinnostavat turisteja kaikkein vähiten.

Matkailun työllistämisluvut näyttävät hyviltä, mutta kun työpaikkojen laatua katsoo, tilanne on toinen.

Ympärivuotiset työpaikat olisivat tärkeitä. Lapissa luontoon pohjautuvan matkailun työllistämisluvut näyttävät hyviltä, mutta kun työpaikkojen laatua katsoo, tilanne on toinen. Ei ole ihme, että esimerkiksi kaivosteollisuus kilpailee matkailun kanssa samoista työntekijöistä, vaikka ala on aivan erilainen. Kaivoksilla on tarjota hyvin palkattua, ympärivuotista työtä ainakin joidenkin vuosien ajaksi.

Ympärivuotinen matkailu mahdollistaisi myös työntekijöiden kiinnittymisen työpaikkakuntiinsa. Näin alueille tulisi uusia vakituisia asukkaita, joiden verotulot jäisivät syrjäisempien seutujen paikallistalouteen.

Kesän tuote haussa

Taloudellisesti olisi puolestaan järkevää käyttää sesonkia varten rakennettua infrastruktuuria ympäri vuoden eikä rakentaa lisää huippusesongin vaatimusten mukaan. Ympäristönkin kannalta voisi olla hyvä, että matkailijamäärä jakaantuisi tasaisemmin vuoden eri ajoille, eikä esimerkiksi jätepiikkejä tulisi.

Toiminnallisuus yhdistettynä hyvinvointiin on nyt matkailun ytimessä.

Talven vetovoima Lapissa perustuu joulupukkiin, revontuliin, lumiaktiviteetteihin ja etenkin moottorikelkkailuun. Kesään ei ole vastaavia, yhtä omaleimaisia tuotteita onnistuttu kehittämään.

Luonnonvarakeskuksen Voimametsistä viherkattoihin -hankkeessa on viime aikoina etsitty luonnosta ja etenkin metsästä aineksia uudenlaisiin kesätuotteisiin. Kohdealueena on ollut Levin matkailukeskus.

Voimametsien verkostossa voitaisiin ohjata hiljentymis- ja rentoutumisharjoituksia tai kerätä luonnontuotteita ruuanvalmistusta tai kylpyjä varten. Toiminnallisuus yhdistettynä hyvinvointiin on nyt matkailun ytimessä.

Lähiluonto tärkeä tunturissakin

Matkailijoilta on hankkeessa kysytty, mitä he Leviltä kesällä etsivät. Maisemien katselu ja monet muut rauhalliset toiminnot nousevat esiin. Yllättävästi matkailukeskuksen lähiluonnosta löydetään pienimuotoisia, viehättäviä kohteita. Ja soita eli jänkiäkin arvostetaan, koska niiltä avautuu hienot näkymät ympäristöön.

Voimametsä-kyselyssä kysyttiin lähinnä suomalaisten matkailijoiden näkemyksiä. Ulkomaalaisille matkailijoille keskuksen läheiset alueet saattavat olla vielä tärkeämpiä, kun he eivät ole tottuneet liikkumaan suomalaisessa luonnossa.

Lähiluonnosta puhutaan paljon kaupunkien yhteydessä, mutta matkailukeskuksissakin siihen kannattaa panostaa. Niissä voi lisäksi tarjota jokaiselle jotakin: haasteellisempaa liikkumista kaipaaville on tarjolla pitkiä kävely-, melonta- tai maastopyöräilyreittejä.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös