Blogiartikkelit Terhi Suojala-Ahlfors Maaseutu, Maatalous, Puutarha

Luonnonvarakeskus on olemassa asiakkaitaan varten. Tuotamme tutkimustietoa ja palveluita tiedeyhteisölle ja päätöksentekijöille sekä ratkaisuja elinkeinojen harjoittajille. Kansalaisille tarjoamme tietoa ja hyvinvointia.

Muutetaan hieman tätä asiakkaiden listaa. Jospa olisikin niin, että kurahaalareissa ja kumisaappaissa taapertavat pienet suomalaiset olisivat tärkeimmät asiakkaamme, joita varten työtä Lukessa tehdään. Mitä he meiltä odottavat? Ja mitä sellaista haluamme heille tarjota, mitä he eivät vielä tiedä tarvitsevansa?

Arvelen, että toivomuslistan kärjessä olisi turvallinen, viihtyisä elinympäristö, jossa olisi mukava viettää aikaa läheisten ja kavereiden kanssa. Me aikuiset tietysti toivomme, että ympäristö olisi myös terveellinen ja virikkeellinen. Joku toivoo kiipeilypaikkoja, toinen traktoreita, kolmas paljon ötököitä. Tärkeintä tietysti olisi, että erilaiset asuinympäristöt säilyvät ja suomalaisilla on mahdollisuus valita kotipaikkansa omien toiveiden mukaisesti myös tulevaisuudessa.

Pienet ihmiset haluavat maukasta ruokaa, riittävän usein ja vielä lempiherkuilla maustettuna. Me isommat muistamme (ainakin pyhissä lupauksissamme), että ruoan tulee olla myös puhdasta, monipuolista ja terveysvaikutteista.

Sitä kurapukukansa ei liene vielä tajunnut, että heillä on oikeus ja mahdollisuus hankkia koulutusta ja ammatti. Meidän Lukessa pitänee osaltamme huolehtia siitä, että luonnonvara-ala on kiinnostava ja mielekäs vaihtoehto myös tulevaisuudessa ja tarjoaa mahdollisuuksia elannon hankkimiseen.

Syyskuun alussa Jokioisissa toista kertaa järjestetty Lasten maatalousnäyttely Mansikki oli mainio tapa tehdä maaseutua ja maataloutta tutuksi. Luken tiedeteltoissa mm. katseltiin kärpäsen jalkaa mikroskoopin läpi, maisteltiin suomalaisista marjoista tehtyjä mehuja ja ihmeteltiin maaperää pintaa syvemmältä. Kävijöitä riitti ja innostus oli lähes käsin kosketeltavaa!

Oman työn katsominen pienen ihmisen korkeudelta tekee melkein juhlallisen olon. Jos työlläni on merkitystä myös silloin, kun tämän päivän taaperot ovat ammattiaan valitsemassa, olen saanut aikaan jotain arvokasta.

Lapsilta voi oppia ja saada myös jotain, mitä useimmat meistä ovat jo osin menettäneet: uteliaisuutta, innostusta ja loputtomasti energiaa. Ne jos mitkä olisivat voimavaroja, joita arjen työssä tarvittaisiin. Olisiko näkökulman avartamisesta apua?

Kommentoi

  1. Kiitos Terhi tästä näkökulmasta! Ihailen myös lasten innostumista kaikista uusista pienistä jutuista, mistä tosiaan pitäisi ottaa oppia. Luonto on ihmeellinen ja kiinnostava juttu lapsille ja olihan Luke esittelydioissa lapsiakin mukana. Lapsiin kannattaisi panostaa, mutta kun ei siitä heti suoraan mitään rahaa saa, niin tuskin Luken johto on niin kaukaa viisas. Täytyy yrittää pitää oma innostus korkealla ja siirtää sitä eteenpäin. Toivottavasti Mansikki jatkuu tulevaisuudessakin!

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *