Blogiartikkelit Martti Esala Yleinen

Kansainvälistyminen on meille tutkijoille äärimmäisen tärkeätä. Matkoihin käytetty raha tulee varmasti monin verroin takaisin uusina kontakteina, verkostoina ja hankkeina. Mutta matkat myös avartavat maailmankuvaamme ja voivat innostaa meitä työssämme. Omalta ammatilliselta uraltani erityisesti kolme matkaa on jäänyt mieleeni käänteentekevinä ja muuttanut minua ihmisenä.

Ensimmäinen ulkomaanmatkani oli Viikin ensimmäisen vuosikurssin jälkeinen harjoittelujakso Kanadan Manitobassa Winnipegin lähellä. Tilan nuoren isännän kanssa hoidimme kahdestaan yli 700 hehtaarin viljatilan kaikki käytännön työt, jotka periaatteessa olivat samanlaista kuin suomalaisellakin maatilalla; traktorissa oli ratti ja polkimet ja perässä äes. Kaikki oli vain vähän suurempaa ja tekemistä riitti. Suurin oppi tuolta matkalta käytännön kielitaidon lisäksi oli nähdä amerikkalaista maataloutta ja elämänmenoa, kun muiden suomalaisten harjoittelijoiden kanssa reissasimme pitkin mannerta.

Toinen syvällinen kokemus oli ensimmäinen Kiinan-matkani vuonna 1998. Olin siihen saakka oppinut hahmottamaan maailman Eurooppa-Amerikka-keskeisenä. Tuolla matkalla ymmärsin tuon tuhansia vuosia vanhan, yli miljardin ihmisen kulttuurin mahtavuuden ja erilaisuuden, mikä kyseenalaisti siihenastisen maailmankuvani.

Kolmas käänteentekevä matkani oli parin kuukauden takainen matkani Lusakaan Sambiaan. Osallistuin kongressiin, jossa oli lähes 600 osallistujaa, kaikki afrikkalaisia muutamaa maanosan ulkopuolista lukuun ottamatta. Tuossa kokouksessa näin Afrikan uudessa valossa maanosana, jolla on oma tahto, taito ja valtava innostus ruokkia väestönsä omista kulttuureistaan ja lähtökohdistaan käsin.

Osallistuminen oman alan kansainvälisiin kongresseihin neljän vuoden välein on antanut hyvän perspektiivin siihen, missä maailmalla ollaan menossa. Erityisen innostavina mieleeni on jäänyt kahden kongressin avausesitelmät. Rauhannobelisti ja vihreän vallankumouksen isä Norman Borlaug loi Meksikon Acapulcossa vuonna 1994 katsauksen maailman ruokatilanteeseen ja maaperäalan merkitykseen tavalla, joka jäi mieleen ja on vieläkin kuranttia asiaa.

Toinen mieleenpainuva esitys oli Jeffrey Sachsin avauspuhe Philadelphiassa USA:ssa vuonna 2006. Sachs kertoi työskennelleensä suurten yhtiöiden sijoitusneuvojana matkustaessaan ensimmäisen kerran Afrikkaan. Tuolloin hän tajusi, että pörssikursseja paljon tärkeämpää on huolehtiminen maaperän kunnosta ja muun muassa AIDSin torjunnasta.

Maailma on tuosta ensimmäisestä matkastani kuluneen neljänkymmenen vuoden aikana muuttunut paljon pienemmäksi. Ihmiset matkustavat myös lomamatkoillaan paljon ja tutustuvat uusiin kulttuureihin. Myös luonnonvara-alaan vaikuttavat globaalit suuntaukset, kuten ilmastonmuutos ja talouskehitys ratkaisevasti. Tutkimuslaitoksen pitää pysyä tämän kehityksen mukana voidakseen palvella yhteiskuntaa ja toimialaansa. Säästöjenkin keskellä pitäisi varata aikaa ja rahoitusta kansainvälistymiseen. Pelkkä tiukasti kohdennettu projektirahoitus ei siihen riitä. Mekin olemme osa globaalia tiedeyhteisöä.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *