Blogiartikkelit Maatalous, Metsä

YK:n yleiskokous on julistanut vuoden 2015 maaperän vuodeksi teemalla ”Healthy Soils for a Healthy Life”. Teemalla on tarkoitus lisätä tietoisuutta ja ymmärtämystä maaperän tärkeydestä ruokaturvan ja välttämättömien ekosysteemin toimintojen kannalta.

Maaperä syntyy kallioperästä rapautumalla. Sillä katsotaan olevan neljä tärkeätä funktiota: se toimii ruoan ja biomassan tuottajana, vaikuttaa keskeisesti pinta- ja pohjavesien laatuun, on tärkeä elinympäristö hyvin mittavalle ja osin vielä tuntemattomalle eliökunnalle sekä toimii ilmakehän koostumuksen säätelijänä eli ”maapallon ihona”. Maaperän hiilivarasto on lähes tuplasti isompi kuin koko kasvikunnan ja ilmakehän hiilen määrä yhteensä.

Päävastuun maaperän vuoden toteutuksesta kantaa FAO muun muassa nettisivujensa  kautta. Suuren yleisön ja päättäjien tietoisuuteen halutaan tuoda erityisesti maaperän merkitys ihmiskunnan ja eliökunnan kannalta. Tavoitteena on, että maaperän kestävä käyttö ja suojelu otettaisiin paremmin huomioon päätöksenteossa ja ihmisten toiminnoissa. Sitä koskevia aloitteita halutaan erityisesti mukaan kehitteillä oleviin kestävän kehityksen tavoitteisiin (Sustainable Development Goals). Teemavuoden aikana halutaan myös edistää havainnointia ja tiedon keräämistä maaperän tilasta kaikilla tasoilla paikallisesta globaaliin.

Luonnonvarakeskukselle maaperä on luonnollisesti yksi keskeinen toimintaympäristö. Maaperä ja sitä kautta toimintamme kattaa Suomen pinta-alan kokonaan metsissä, pelloilla, soilla, maaseudulla ja kaupungeissa aina vesistöjen sedimentteihin saakka. Maasta elävät niin kasvit kuin eläimet, joita tutkimme, sen varassa ovat tiemme ja talomme, siitä muodostuu maisemamme. Maaperä on kestävän biotalouden perusta.

Tutkijana ja maaperän puolestapuhujana miettii usein, miten visualisoida sanottavansa varsinkin kun tänä vuonna vietetään myös kansainvälistä valon vuotta. Kaikki, mikä on pinnan alla ja poissa silmistä, on helposti poissa mielistä. Maaperän huono vointihan paljastuu usein vasta, kun jokin asia on pielessä; kasvit eivät kasva, eläimet tai ihmiset sairastuvat, vesistöt saastuvat, kaasuja pääsee ilmakehään. Silloin on usein liian myöhäistä alkaa korjata maaperän tilaa, tai ainakin se on hidasta ja kallista. Sanotaan, että kestää tuhat vuotta tuottaa 1 cm kerros maata, mutta vain muutama sekunti tuhota se. Maaperän tuhoutuminen on jopa tuhonnut kulttuureja. Huolehtimalla maaperästä turvaamme olemassa olomme.

Kansainvälinen maaperäalan tiedeyhteisö ja kansalliset seurat järjestävät lukuisia tapahtumia vuoden aikana. Niitä voi seurata FAO:n sivuilta. Me Jokioisten lukelaiset olemme ideoimassa tapahtumia Elonkierto-puistoon. Suunnitelmissa on puiston olemassa olevien maaperäkohteiden ehostusta ja uusien rakentamista sekä maaperäaiheinen teemailta heinäkuun alussa. Päätapahtuma tulee olemaan lasten maatalousnäyttely Mansikki syyskuun alussa. Nähtävää on siis koko perheelle, mutta erityisesti lapsille.

Kommentoi

 1. Hei vaan !

  Olin 40 v Metlan maantutkimuksessa töissä. Tein paljon kasvupaikan ja maan kuvauksia.
  Maa, kasvupaikka ja kasvillisuus ovat kokonaisuus, joka pitää ymmärtää. Kun lähestyy kuvattavaa kohdetta, pitää koko ajan havainnoida mitä näkee.ympärillään. Esim. vastakaivettu oja on oikein hyvä havaitokohde. Ne olivat minulle jopa vaarallisia autolla ajaessa, kun ei muistanut katsoa tietä.
  Sitten yksi tärkeä tekijä on maan historia. Olen monessa tilaisuudessa sanonut, että katsokaa, voisiko tässä ajaa autolla. Jos vastaus on edoton ei, kyseessä lienee moreenimaa, mutta jos kuulijat ovat sitä mieltä, että kyllä tässä jotenkin saattaisi ajaa, kyseessä lienee jääkauden aikana lajittunut maa.
  Sitten kun maahan kaivetaan kuoppaa, maan eloperräinen kerros, profiili, madot, maallaji, kivisyys, juuriston syvyys, onko kaskeamis tai peltojälkiä, topografia j.n.e.muodostavat taas kokonaisuuden, jonka voi nimetä ja panna tiettyyn lokeroon. Kyse ei kuitenkaan ole mistään varmasta tunnistamisesta, kuten vaikkapa mänty tai kuusi.
  Näihin kasvupaikkaa ja maaperää koskevien asioiden ymmärtäminen on todella vaiketa. Nöyrästi ja pitkään opettelemalla pääsee ehkä lähemmäksi oikeaa.
  Kevättä odotellessa: Teuvo Levula

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös nämä blogikirjoitukset