Blogiartikkelit Jyrki Niemi Maatalous

Viimeksi kuluneet kaksi vuotta ovat olleet vaikeaa aikaa maailman maitomarkkinoilla. Tammikuussa 2016 YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n maitotuotteiden hintaindeksi oli 145 pistettä, joka on 47 prosenttia alempi kuin vuoden 2014 vastaavana aikana.

Maidontuotannon lisääntyminen ja täydet varastot pitävät globaaleja maitomarkkinoita edelleen puristuksissa, eikä merkittävää hinnan toipumista ole odotettavissa ainakaan ennen vuoden 2016 puoliväliä. Saattaa olla, että pitää odottaa vuoteen 2017 ennen kuin kysyntä ja tarjonta palautuvat tasapainoon.

Maailman viisi suurinta maitotuotteiden viejää ovat Euroopan unioni, Uusi-Seelanti, Yhdysvallat, Australia ja Argentiina. Niiden yhteenlaskettu maidontuotanto on lisääntynyt lähes kahden prosentin vuosivauhtia viimeisten viiden vuoden aikana.

Kiinan maidonkysynnän kasvu söi pitkään kaiken lisätuotannon. Vuoden 2014 alussa kysynnän kasvu Kiinassa kuitenkin äkisti haihtui. Venäjän elokuussa 2014 asettamat vientipakotteet kärjistivät maitomarkkinoiden matalahintasuhdannetta entisestään, erityisesti EU-maissa.

Kiinan ja Venäjän maidon tuonti on vähentynyt lähes puoleen entisestä. Globaalista maitokysynnästä on siten haihtunut yli kahdeksan miljoonaa tonnia. Määrä vastaa yli kymmentä prosenttia koko maailman maitokaupasta.

Kiinan oma maidontuotanto on yksi tekijä, joka on vähentänyt tuontikysyntää.  Kiinassa tuotanto on lisääntynyt kymmenen prosenttia viimeisten kahden vuoden aikana.

Globaali maidontuotanto ei ole pystynyt palautumaan riittävän nopeasti vastaamaan supistunutta kysyntää. Alhaisesta hintatasosta huolimatta maitoa työntyy markkinoille edelleen määriä, jotka vastaavat vuoden 2014 huippusuhdanteen vientiä.

Maidontuotanto on jatkanut kasvuaan erityisesti EU-maissa, kuten Irlannissa ja Alankomaissa. Maidon ylituotanto on kertynyt varastoihin. EU:n rasvattoman maitojauheen ja juuston varastot ovat suurimmillaan viiteen vuoteen. Myös USA:n maitojauhevarastot ovat ennätyssuuria.

Näillä varastoilla tulee olemaan todella merkittävä rooli vuonna 2016. Vaikka maidon tarjonta asettuisi kysynnän tasolle, markkinoita painavat täpötäydet varastot, jotka viivyttävät markkinoiden palautumista tasapainoon.

Maidon hinnan vahvistuminen maailmalla edellyttää kolmea asiaa: maidontuotannon vähenemistä, varastojen purkua ja kysynnän kasvua. Talouskasvuarvioiden perusteella emme voi odottaa kummoistakaan kysyntävetoista nostetta lähitulevaisuudessa.

Vuoden 2016 aikana onkin pakko asteittain sopeuttaa maidontuotantoa ja purkaa varastoja. Tämä ”tasoittaisi” tietä maidontuottajien kannalta suotuisammille markkinaolosuhteille vuosina 2017 ja 2018.

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuuden Tiede-sivulla 29.2.2016.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös