Blogiartikkelit Terhi Latvala Maaseutu, Maatalous

Sähköpostissa tuli ilahduttava ilmoitus: artikkelimme oli hyväksytty julkaistavaksi Sustainability -tiedelehdessä. Artikkelissa tarkastelemme maidontuottajien halukkuutta ja aikomuksia ottaa käyttöön uusia, kestävää tuotantoa tukevia innovaatioita.

Maidontuottajilta kysyttiin näkemyksiä kolmesta kestävyyteen liittyvästä tuotantostrategiasta: 1) yhdistetty peltometsäviljely: samalla peltolohkolla peltoa ja metsää, 2) proteiinikasvien (lupiinit, pavut, herneet) tuottaminen omalla tilalla eläinten ruoaksi sekä 3) pidennetty imetysaika (3-5 kuukautta) vasikoilla. Eniten kannatusta sai soijalle vaihtoehtoisten, tilalla tuotettujen, proteiinikasvien viljely.

Kyselytutkimus toteutettiin kuudessa Euroopan unionin maassa: Itävalta, Belgia, Tanska, Suomi, Italia ja Iso-Britannia.

Muihin maihin verrattuna suomalaiset jakavat erityisesti laatuun liittyvää tietoa, mutta sen sijaan erilaisiin sertifikaatteihin ja innovaatioihin liittyvää tietoa ei niinkään.

Näin kestävää tuotantoa tukevat innovaatiot omaksutaan ja leviävät:

Keskeisintä uusien innovaatioiden käyttöönotossa on niiden hyödyllisyys tuottajalle. Sen lisäksi maidontuottajien näkemykseen uusista innovaatioista vaikuttavat heitä lähellä olevien tahojen – muut tuottajat, tuotantoneuvojat, jalostajat – mielipiteet.

Innovaatioiden leviämiseen vaikuttaa myös tiedon jakaminen tuottajien, tuotantoneuvojien ja jalostajien kesken. Muihin maihin verrattuna suomalaiset jakavat erityisesti laatuun liittyvää tietoa, mutta sen sijaan erilaisiin sertifikaatteihin ja innovaatioihin liittyvää tietoa ei niinkään.

Kun maitoalalle halutaan levittää kestäviä tuotantostrategioita, niitä on tuotava maidontuottajia lähellä olevien tahojen kautta.

Kun maitoalalle halutaan levittää kestäviä tuotantostrategioita, niitä on tuotava maidontuottajia lähellä olevien tahojen kautta. Olisi ehkä myös hyödyllistä keskustella uusista tuotantostrategioista keskusteluryhmissä, sillä myös se nopeuttaisi uusien, kestävien tuotantostrategioiden käyttöönottoa.

On olemassa paljon uusia tuotantotapoja ja teknologisia uudistuksia. Niiden käyttöön oton haasteet liittyvät useimmiten ymmärrykseen muutoksen tuomasta hyödyllisyydestä.

Tutkimus toteutettiin usean maan yhteisessä EU-hankkeessa. Kiitos niille lähes kahdelle sadalle eurooppalaiselle maidontuottajalle, jotka löysivät kiireiden keskeltä aikaa vastata tähän kyselyyn. Heidän avulla lisättiin ymmärrystä maidontuottajien ajattelusta erilaisia innovaatioista, testattiin teoriaa innovaatioiden hyväksyttävyydestä ja saatujen vastausten perusteella osittain muokattiin uudelleen teoriaa.

Artikkeli: Determinants of the Acceptance of Sustainable Production Strategies among Dairy Farmers: Development and Testing of a Modified Technology Acceptance Model https://jukuri.luke.fi/handle/10024/540696

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *