Blogiartikkelit Sirpa Thessler Kala, Metsä, Riista, Ympäristö

Luonnonvarojen kestävä käyttö edellyttää, että luonnonvarojen tilaa ja kehitystä seurataan.

Haluamme tietää metsän kasvusta, riistakantojen koosta, veden laadusta, kasvintuhoojien leviämisestä, kalakantojen koosta ja monesta muusta seikasta.

Vaikka tiedot kerätään ensisijaisesti tutkimus- ja viranomaistoiminnan tarpeisiin, usein lainsäädännön velvoittamana, tiedot kiinnostavat myös yrityksiä, kansalaisia ja järjestöjä.

Toisaalta enää ei riitä, että tutkijat tai asiantuntijat analysoivat aineistot ja kertovat luonnonvarojen tilasta tai kehityksestä.

Eri toimijat haluavat yhä useammin itse päästä tarkastelemaan aineistoja ja yhdistelemään niitä omiin havaintoihinsa tai muihin aineistoihin.

Monet tutkimuslaitokset ja virastot ovatkin avanneet laajasti aineistojaan ja lisää avataan koko ajan resurssien salliessa.

Aineistoista saadaan raakaainetta hyvälle yhteiskunnalliselle keskustelulle.

Aineistojen avaaminen tarkoittaa sitä, että aineistoja voi käyttää maksutta kuka tahansa ja mihin tahansa, vain viittaus aineistojen kerääjiin riittää.

Julkaistu aineisto ei välttämättä ole avoin aineisto. Avoimen aineiston täytyy olla myös ohjelmallisesti luettavissa, ja itse aineiston ja sen käyttöehtojen selkeästi kuvattuja.

Seurantatiedot kerätään ja tiedonkeruu optimoidaan vastaamaan esimerkiksi johonkin kysymykseen. Osana tiedonkeruuta mietitään keinot tuottaa edustavia aineistoja ja asianmukaiset mittaus- ja analysointimenetelmät.

Menetelmät myös kehittyvät vuosien varrella. Aineistojen käyttö vaatiikin perehtymistä ja osaamista.

Kaikkia aineistoja ei voida avata, ainakaan heti tai tarkkana paikkatietona.

Aineiston keränneellä taholla on oikeus julkaista ensin omat tuloksensa ennen aineiston muuta käyttöä.

Aineisto ei myöskään ole avattavissa, jos sen perusteella tai yhdistelemällä muuhun tietoon voidaan tunnistaa esimerkiksi yksittäisiä yrityksiä tai ihmisiä tai vaikka uhanalaisten eläinten pesäpaikkoja.

Vapaaehtoisten tekemät havainnot eivät ole aina avoimia, vaan avoimuus riippuu siitä, mitä on sovittu havaintojen käytöstä. Tietoaineistojen avaamisella ei haluta vaarantaa tiedonkeruun jatkuvuutta.

Miksi viranomaisten ja tutkimuslaitosten tietoaineistojen avaaminen kaikkien käytettäväksi on tärkeää?

Avaamisella vältetään päällekkäistä työtä, ja avoimet työpaikat hyödyttävät liiketoimintaa.

Ehkä tärkeintä kuitenkin on, että avoimista tietoaineistoista saadaan raaka-ainetta hyvälle yhteiskunnalliselle keskustelulle – vaikkapa luonnonvarojen kestävästä käytöstä.

 

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 7.5.2018
Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös

Ajankohtaiset aiheesta

Ei ajankohtaisia artikkeleita aiheesta