Blogiartikkelit Johanna Torkkel Yleinen

Tunnelma oli katossa! Yleisö antoi valtaisat aplodit tutkijalle, joka viidessä minuutissa pitchasi hankeideansa lukelaisten edessä. LukeLEADS tapahtumassa tutkijat laittoivat itsensä likoon tavalla, johon organisaatiossamme ei ole totuttu. Se kannatti ja tilaisuus poiki paljon muutakin hyvää kuin rahoituksen parhaille hankeideoille.

LukeLEADS-tapahtuman pääosassa olivat tutkijat ja heidän uudet ideansa. Kuva: Iiris Heikka

Viime vuoden lopussa Luken viestijät ja tutkimusohjelmien ohjelmapäälliköt suunnittelivat tulevan vuoden viestinnän tavoitteita ja toimenpiteitä. Tiedossa oli palaute että ohjelmien sisältö ja tavoitteet eivät vielä näy eivätkä vaikuta Luken arjessa riittävästi. Kun keskustelu poukkoili ohjelmien näkymisestä tutkimusideoiden keräämiseen ja rahoittamiseen syntyi ajatus LukeLEADSista. Käynti Slushissa myös herätti: Miksei meilläkin voisi olla jotain tällaista!

Tutkija Fulu Tao pitchausvauhdissa. Kuva: Iiris Heikka

Perinteisten sisäisten työpajojen, blogien ja seminaarien sijaan päätettiin järjestää tilaisuus, jossa konkreettisesti esitellään Luken tutkimusideoita tavalla, johon jokainen lukelainen voisi osallistua, vähintäänkin yleisönä. Halusimme kokeilla uudenlaista, rennompaa otetta innovatiivisten tutkimusideoiden löytämiseen. Tarkoituksena oli kannustaen tuoda tutkijat epämukavuusalueelle, ravistella vanhoja pölyttyneitä käsityksiä ja luoda visioita.

LukeLEADS-tapahtuman pääosassa olivat tutkijat ja heidän aika villitkin uudet ideansa. Tällä luotiin uutta toimintakulttuuria ja inspiroitiin samalla koko henkilökuntaa. Hei, tätä me tehdään ja vau, onko meillä tällaista osaamista! Tutkijat innostuivat toistensa tutkimuksista, mikä varmasti lisää verkostoitumista ja monitieteisyyttä hankkeissa jatkossakin.

Luonnonvarakeskus on iso, suhteellisen nuori organisaatio, jossa yhdistyy useiden eri alojen osaaminen. LukeLEADS-tapahtumalla jalkautimme neljää strategista teemaohjelmaamme, joista tutkimusideoiden toivottiin kumpuavan: Pohjoinen vihreä biotalous, Innovatiivinen elintarvikeketju, Sininen biotalous ja Kestävä luonnonvaratalous yhteiskunnassa.

Rahoitus innovatiivisimmille hankkeille

Yhteisen innostuksen luomisen lisäksi LukeLEADS-tapahtuman ajatuksena oli rakentaa uusi tapa jakaa Luken strategista rahoitusta innovatiivisille hankkeille. Saimme 90 hienoa hakemusta, joista esiraati valitsi 15 kiinnostavinta finalistia. Heille järjestettiin pitchauskoulutus, jossa englanninkieliset esitykset hiottiin lopulliseen muotoonsa.

Tapahtumaa seurattiin sekä paikan päällä Viikissä että livestreamin avulla ympäri Suomea Luken eri toimipaikoissa.

Esiintyjistä yleisö äänesti suosikikseen Lidija Bitzin. Tutkimuksen ohjausryhmä eli raati valitsi lisäksi neljä finalistia: Riina Muilu-Mäkelän, Henri Vanhasen, Risto Korpisen ja Mervi Kunnasrannan. Uudet tutkimusideat koskivat erikoiskasveja, puurakentamista, metsäteknologiaa, ruoantuotantoa sekä riistaseurantoja.

Viiden parhaimman joukosta valitaan myöhemmin yksi tutkija kilpailemaan pitchausvoitosta kansainväliseen Slush 2017-tapahtumaan.

Luken temaattiset ohjelmat

Kuvagalleria LukeLEADS-tapahtumasta

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *