Blogiartikkelit Timo Kaukoranta Puutarha, Talous, Yleinen

Vihannesten, yrttien ja kukkien viljely keinovalossa tarjoaa vinkkejä ja vertailukohdan uusien kasvien viljelylle.

Suomessa kolmemetristen kurkku- ja tomaattikasvien päällä kasvihuoneessa keinovalon voimakkuus on 300–430 mikromoolia neliömetrille sekunnissa ja kasvien väliin lisätään 60–90 mikromoolia neliölle sekunnissa. Se vastaa kesäisen täyspilvisen iltapäivän aurinkoa. Salaattien ja yrttien päällä on keinovaloa 150–160 mikromoolia neliölle sekunnissa.

Näillä voimakkuuksilla valottamalla 18–22 tuntia vuorokaudessa saadaan salaateille valoa 11–13 moolia neliölle ja korkeille kasveille 21–31 moolia neliölle.

Valotusta vähennetään auringon valon lisääntyessä. Auringosta tulee maaliskuussa kasveille keskimäärin 17 moolia neliölle vuorokaudessa, kesäkuussa 40 moolia neliölle vuorokaudessa. Kokonaisvalomäärä kasvihuoneessa vastaa kesäpäivää maaliskuusta lokakuuhun.

Valon tuottoon pienille kasveille tarvitaan 90–100 wattia neliömetrille kasvihuoneiden HPS- eli suurpainenatriumvalaisimien sähkötehoa, isoille kasveille 220–300 wattia neliölle.

Led-valaisimilla viljelijät ovat voineet vähentää sähkön käyttöä 30–50 prosenttia.

Led-valaisimilla viljelijät ovat voineet vähentää sähkön käyttöä 30–50 prosenttia. Suuri osa vähennyksestä johtuu paremmasta valotehokkuudesta, mutta osa myös paremmasta valon spektristä eli jakaantumisesta väreihin.

Led-valaisimien sinisellä valolla saadaan kasveihin tiivistä kasvua, vahvempaa värittymistä ja jopa makua. Vihreä valo tunkeutuu syvälle kasvustossa ja täydentää spektrin imeytymistä kasveihin. Maaliskuusta lokakuuhun aurinko pääosin tosin peittää valaisimien spektrin pienet puutteet.

Kanadassa 50. leveysasteella käytetään kasvihuoneissa paljon pienempiä valomääriä ja lyhyempiä valotusaikoja kuin Suomessa. Kasvihuoneviljelyn suurmaassa Hollannissa käytetään valoa yleensä vain sen verran, että kasvit selviävät ränsistymättä keväällä ja syksyllä pilvisistä jaksoista.

Valoviljelyn teknologia on kokonaisuus, jota kasvihuoneklusteri on kehittänyt 30 vuotta. Siihen kuuluvat lajikkeiden viljelytapa ja kasvuympäristön dynaaminen säätö. Ilman hiottua kokonaisuutta valosta saataisiin paljon vähemmän hyötyä.

Led-valaisimilla saavutettu sähkön säästö ja aleneva investointikustannus menevät karkeasti päikseen, joten toimivia HPS-valaisimia ei hylätä. Niitä käytetään rinnan led-valaisimien kanssa valomäärän, spektrin ja kasvien pintalämpötilan luomiseen.

Ledien räätälöity spektri ja kohtuullinen lämmöntuotto mahdollistavat erikoissalaattien ja yrttien kerrosviljelyn ilman luonnonvaloa. Tosin viljely on vielä kaikkialla vähäistä. Kerroksista täytyy poistaa jäähdytyksellä ja ilmanvaihdolla 95 prosenttia valaisimiin johdetusta energiasta, noin 50 wattia viljelyneliötä kohti. Tämän energian hyötykäytöllä muualla on merkitystä viljelmän energiatehokkuudelle.

 

Lue lisää: Led-valotusta kasvihuoneeseen, Tutkimustuloksia ja kokemuksia 2016

 

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 3.4.2017.

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös