Blogiartikkelit Marja Uusitalo Maaseutu, Metsä, Yleinen, Ympäristö

Kuulutko sinä siihen joukkoon, jonka Lapin luonnon taika on lumonnut, ja siksi palaat vuosi toisensa jälkeen takaisin Lappiin loman viettoon?

Meitä on paljon. Kaksi vuosikymmentä Lapissa asuneena maisematutkijana tuo lumo on askarruttanut minua jo pitkään. Siksi halusin perehtyä asiaan sekä väitöskirjan että käytännönläheisen Voimametsistä viherkattoihin -hankkeen avulla.

Olen aprikoinut sitä, miten kasvuhakuiset matkailukeskukset voivat säilyttää luonnonläheisyytensä ja kehittää uusia palveluja kesämatkailijoille.

Lapin lumon taustalla ovat luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutukset. Ihmisillä on biologinen tarve olla kosketuksessa luontoon.

Lapin lumon taustalla ovat luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutukset. Ihmisillä on biologinen tarve olla kosketuksessa luontoon.

Se millaiseen ympäristöön hakeudumme, riippuu luontosuhteestamme. Osalle meistä vasta pääsy erämaa-alueelle tuo elvyttävää vastapainoa arjen kiireelle ja rutiineille.

Toisen mielikuva erämaasta syntyy jo matkailukeskuksen lähiluonnossa, josta avautuu näköala tunturi- tai vaaramaisemaan.

Me haemme Lapin matkailukeskuksista koskemattoman luonnon, erämaan tuntua. Siinä on kysymys luonnon ekosysteemien elinvoimaisuudesta. Kun materiaali ja energia pääsevät virtaamaan luontoalueiden välillä, ekosysteemit sietävät muutoksia tai sopeutuvat niihin paremmin.

Luontoalueiden kytkeytyneisyyttä tulisi vaalia myös matkailukeskuksien täydennysrakentamisessa. Se on erityisen tärkeää pohjoisilla leveysasteilla, joissa luonto palautuu ympäristömuutoksista hitaasti. Erämaalajit pääsevät siirtymään elinympäristölaikulta toiselle ekologisia käytäviä pitkin, jolloin matkailija voi kohdata esimerkiksi kuukkelin matkailukeskuksen lähiluonnossa.

Lähiluonto kaupunkiympäristössä on saanut paljon puolestapuhujia tuottamiensa ekosysteemipalvelujen ja terveys- ja hyvinvointivaikutusten vuoksi.

Lähiluonnon merkitystä ei pidä vähätellä laajojen erämaa-alueiden ympäröimissä matkailukeskuksissakaan. Matkailukeskusta ei tulisi nähdä pelkkänä keskuksen ulkopuolelle suuntautuvien luontoretkien tukikohtana, jonka tehtävänä on tarjota majoitusta, ruokaa, opaspalveluja, välineitä, varusteita retkille ja ajanvietettä retkien välillä.

Sen lähiluonto on tärkeä resurssi, joka tarjoaa hyvät puitteet sekä luontoelämyksille että luontoon perustuville hyvinvointipalveluille eli Green Carelle. Metsäjooga matkailukeskuksen lähimetsässä on hyvä esimerkki tällaisesta kesämatkailutuotteesta.

Viher- ja luontoalueiden verkoston tuottamia ekosysteemipalveluja voi tukea ja lähiluonnon laatua parantaa monin tavoin. Näin syntyy voimametsiä.

 

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 4.9.2017.

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös