Blogiartikkelit Lotta Heikkilä Ruoka, Talous

Hiki nousee otsalle, ahdistaakin hieman. Edessäni on viisumilomake elämäni ensimmäistä Kiinan-matkaa varten. Toukokuussa 2018 lähdetään usean elintarvikealan yrityksen, Fennopromon, Ruokatiedon, Eviran ja muiden toimijoiden kanssa Fact Finding -matkalle Shanghaihin ja vierailulle valtaville elintarvikealan SIAL-messuille. Matkan järjestävät Luonnonvarakeskus Luken koordinoima Arktisuudesta elintarvikeviennin kärki -hanke ja Fennopromon Finnish Food Innovations -hanke yhdessä.

Matkan aikana tutustaan Shanghain ruokamarkkinoihin, tuotetarjontaan ja pohditaan yrittäjien kanssa, miten heidän tuotteensa sijoittuisivat nykyisiin markkinoihin ja miten siellä voisi erottua. Tavoitteena on myös tunnistaa niche-markkinamahdollisuuksia suomalaisille elintarvikeyrityksille.  Matkalla otetaan paljon valokuvia ja tunnistetaan erilaisia tuotekonsepteja. Kaikki tämä arvokas tieto välitetään elintarvikealan yrityksille Suomessa esimerkiksi Arktisuus-hankkeen kotisivuilla: https://www.arcticfoodfromfinland.fi/.

Mutta voi tuo viisumilomake – se on uuvuttavan pitkä ja sisältää outoja kysymyksiä. Miksi he haluavat tietää puolisoni ammatin, vaikka hän ei ole tulossa edes mukaan matkalle? Myös viisumin liitteeksi tuleva valokuva piti ottaa jo kertaalleen uusiksi, kun päälläni oli kuvauksessa väärän värinen paita! Viisumilomakkeen täyttämiseen ja valokuvaan liittyviä sääntöjä tuntuu olevan loputtoman paljon.

Viennistä yritysten on mahdollista löytää uusia markkinoita, kasvaa ja kohentaa toimintansa kannattavuutta, mutta jo tämä pieni viisumiharjoitus osoittaa, että myös tuskastumisen hetkiä on varmasti luvassa.

Viisumilomakkeen täyttämisen aiheuttama tuska saa minut eläytymään pienten ja keskisuurten elintarvikealan yritysten asemaan. Heidän, jotka ovat päättäneet hakea kasvua viennistä. Viennistä yritysten on mahdollista löytää uusia markkinoita, kasvaa ja kohentaa toimintansa kannattavuutta, mutta jo tämä pieni viisumiharjoitus osoittaa, että myös tuskastumisen hetkiä on varmasti luvassa. Lukuisia lomakkeita, lippuja ja lappuja on täytettävä, juristi kannattaa olla tarpeen vaatiessa lähellä, ja kannattaa ottaa avosylin vastaan kaikki apu, joka elintarvikevientiä harjoittaville ja suunnitteleville toimijoille on Suomessa tarjolla.

Onneksi meillä on Evira ja heidän vienninedistämishankkeensa. Sieltä yritykset saavat apua mitä ihmeellisimpiin vientilupakysymyksiin. Team Finland ja Business Finland puolestaan auttavat kaupallisissa kysymyksissä; vievät maailmalle, järjestävät ostajatapaamisia, ja heidän vanavedessään pääsee messuille. Lisäksi monet muut tahot ja toimijat auttavat. Esimerkiksi Fennopromon Finnish Food Innovations -hanke auttaa yrityksiä innovoimaan uusia tuotteita vientimarkkinoille, ja Luke puolestaan tuottaa tutkimustietoa siitä, miten pohjoiset olosuhteet vaikuttavat ruoantuotantoon. Tätä tietoa yritykset voivat hyödyntää markkinoinnissaan viedessään tuotteitaan muun muassa Aasiaan, missä Suomi ja revontulet ovat kovassa huudossa.

Taas alkaa hiki hiipiä otsalle, kun mieleen muistuu tuo viisumiprojekti. Minulle on vahvistunut käsitys siitä, että elintarvikkeita vieviltä yrityksiltä vaaditaan pitkäjänteisyyttä, sitoutumista ja sitkeyttä. Viennin aloittaminen ei ole kevyt harjoitus. Nähtäväksi myös jää, millaista sitkeyttä tuleva Kiinan matkamme vaatii ja millaisia yllätyksiä siellä kohtaamme. Se on ainakin varmaa, että juhannukseen mennessä sekä minä että mukaan lähtevät yritykset olemme monilla tavoin viisaampia.

Kerromme ARVI-hankkeen Kiina-keväästä ja matkakokemuksista matkan jälkeen!

Kommentoi

  1. Hei, Ja kiitos kommentista. Näin se on; maailma muuttui yllättävän nopeasti ja paljon tuon koronan myötä. Yrittäjät ovat valtavien haasteiden edessä ja uusia innovatiivisia peliliikkeitä pitäisi nyt keksiä. Samaan aikaan kun matkustaminen loppui, alkoivat ihmiset ostamaan entistä enemmän netistä. Jos vienti verkkokaupan kautta ja vienti ylipäätään kiinnostaa, kannattaa tsekata Business Finlandin sivut Kiinaan suutautuvasta verkkokaupasta, kiinalaisten laajasti suosimasta WeChat-sovelluksesta ja Cross-Border kaupasta https://www.businessfinland.fi/globalassets/food/activities-in-china–wechat-project.pdf
    Tukea ylipäätään viennin aloittamiseen saa mm. täältä: https://www.mtk.fi/vientipolku ja Aava&Bangin Iskussa Maailmalle -ohjelmasta täältä https://bang.fi/palvelut/iskussa-maailmalle/

  2. Millaisia positiivisia kokemuksia, menestystarinoita voisitte antaa jaettavaksi nyt koronasyksyllä niille yrittäjille, jotka tuskailevat laittaako lappu luukulle? Kun kiinalaiset eivät matkaile voisiko heille täällä syötäväksi tuotettu ruoka toimittaa sinne?

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *