Blogiartikkelit Juha-Matti Katajajuuri Maaseutu, Maatalous, Metsä, Ruoka

Kaikki me tiedämme, että erilaisia jäte- ja sivuvirtoja on hyödynnetty jo pitkään meillä ja maailmalla. Viime aikoina kiertotalouden merkitys ja arvo ovat kuitenkin nousseet entistä suuremman huomion kohteeksi. Yhteiskunta ja yritykset tarvitsevat uusia ratkaisuja ja liiketoimintamalleja, ja niitä etsitään nyt biotaloudesta ja kiertotaloudesta.

Vanhoja hyviä tutkimuksia ja patentteja kaivetaan esiin esimerkiksi sivuvirtojen erotus- ja uuttoteknologioista. Ei ole ennen näkemätöntä, että aiemmin tehdyistä tutkimuksista on käytännön hyötyä vuosienkin päässä.

Maa- ja metsätalousympäristö, alan tuotantolaitokset sekä vesiympäristö pursuavat kiertotalouden raaka-aineita.

Suomi on julistautumassa maailman kärkipeluriksi kiertotalouden saralla. Hyvä tavoite. Julistautuminen ei kuitenkaan yksin riitä, vaan tarvitaan myös tekemistä. Tässä tekemisessä Luke haluaa olla mukana, ja sillä on myös paljon annettavaa.

Biotalouden sivu- ja jätevirrat tulisi jalostaa ensisijaisesti korkean lisäarvon arvokomponenteiksi kuten elintarvike-, kosmetiikka- tai lääketeollisuuden ainesosiksi. Näin palautetaan alihyödynnettyjä bioaktiivisia yhdisteitä käyttöön.

Maa- ja metsätalousympäristö, alan tuotantolaitokset sekä vesiympäristö pursuavat kiertotalouden raaka-aineita, vaikka ketjujen ja prosessien tehokkuutta koko ajan parannetaankin.

Esimerkkejä biotalouden kiertotalouden raaka-aineista ja niiden käyttökohteista:

  • Proteiineja löytyy hyödynnettäväksi useista elintarvikesektorin sivuvirroista, katso linkki.
  • Kuusen sahanpurun keitinvedestä voidaan saada apua eturauhasvaivoihin.
  • Luonnon omia suojayhdisteitä esimerkiksi marjojen tai puiden kuorista voitaisiin hyödyntää muun muassa pakkausmateriaalien kehittämisessä.
  • Puun kuorta voidaan käyttää raaka-aineena biopohjaisen puunsuoja-aineen kehittämisessä, aiheesta lisää.
  • Kasvien sivuvirroista saadaan antioksidatiivisia ja antimikrobisia arvokomponentteja kosmetiikkaan, esimerkiksi ihonhoitotuotteisiin.
  • Metsäketjujen sivuvirroista saadaan esimerkiksi ksylaania ja ligniiniä ruoka- ja rehutuotteiden raaka-aineiksi.

Maataloudessa ravinteet kannattaa laittaa kiertämään. Hyödynnetään niin biokaasuprosessin, lannan fraktioinnin eli Biosammon kuin pyrolyysin mahdollisuudet täysimääräisesti osana ravinteiden kierrätystä.

Kiertotalouden ei tarvitse, eikä kannata olla ehdotonta.

Mutta miksi kierrätyslannoitteet eivät oikein vedä? Viljelijät haluaisivat kustannustehokkaita, sopivia ja helppokäyttöisiä ravinnetuotteita. Mitä jos esimerkiksi yhdistettäisiin kemiallisia ja orgaanisia ravinteita sopivasti ja tehtäisiin niistä helppokäyttöisiä rakeenomaisia tuotteita, joissa ravinnesuhteet ovat valmiiksi kohdillaan. Kiertotalouden ei siis tarvitse, eikä kannata olla ehdotonta. Tehdään parhaita kombinaatioita.

Tehdään yhdessä Suomesta ja biotaloudestamme kiertotalouden malliesimerkki – järkevästi uutta ja vanhaa yhdistellen.

Osallistu ruoka-aiheiseen kuluttajakyselyyn – hyvät palkinnot

Kehitämme ja tutkimme myös vastuullista ruokaketjua keskeisenä osana biotaloutta. Tarkastelemme tuotantoketjuja myös kuluttajalähtöisesti. Tule vastaamaan uuteen ruoka-aiheiseen kuluttajakyselyymme, luvassa hyvät palkinnot! Katso lisää: https://www.webropolsurveys.com/S/7D18A59B7CBF543E.par

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *