Blogiartikkelit Ilmasto, Puutarha, Ympäristö

Viime aikoina kierrätys on loikkinut suuria harppauksia eteenpäin. Kotitalouksien lajiteltu kierrätys alkaa olla kunnossa, kunhan opimme noudattamaan ohjeita ja tekemään niistä luontevia käytäntöjä omassa arjessamme.

Asteittain uusi sukupolvi kasvaa ajatukseen, että jätettä ei enää ole, on vain erilaisia ’toiseen’ käyttöön meneviä materiaaleja ja tavaroita. On otettu tosi iso askel siitä asenteesta, jolloin lasten joululahjalelutkin olivat poisheittolistalla jo tapaninpäivänä. Ne oli joko hylätty, rikki tai pahimmillaan niitä oli tullut niin paljon, että osa oli tilanpuutteen vuoksi yksinkertaisesti pantava syrjään.

Kierrätys huomioon jo tuotantoa suunniteltaessa

Ennen kuin olemme tilanteessa, että jätettä ei enää ole, yhteiskunta joutuu ottamaan vielä toisenkin harppausaskeleen, joka ei koske varsinaista kierrätystä vaan tuotantoa. Kierrätysmahdollisuus on huomioitava jo tuotannon suunnittelun yhteydessä.

Länsimaisessa kulutustaloudessa olemme tottuneet käyttämään entistä lyhyemmän ajan hyödykkeitä, joista osa on jätteeksi jouduttuaan ajautunut pois näkyvistämme vähävaraiseen maailmaan, jossa niitä on jatkokäytetty ihmisten hyvän mielikuvituksen avulla, ja tätä me olemme joskus käyneet ihmettelemässä. Osa on loppusijoitettu tavalla tai toisella.

Palvelu mukaan tuotteeseen

Tavaroiden tuottaminen pitäisi suunnitella palvelulähtöisesti ajatellen millaista palvelua kunkin tuotteen yhteydessä tarvitaan.

Näin kevään korvalla voidaan miettiä, onko viisasta tuottaa hinnaltaan mahdollisimman edullisia oksasilppureita jokaisen kotipuutarhan käyttöön. Vai olisiko järkevämpää myydä ja ostaa silppuamispalvelua? Tähän tarkoitukseen pitäisi suunnitella väline, joka pienin muutoksin soveltuu hyvin moneen käyttöön ja jonka valmistaja takaa komponenttien vaihtopalvelun kännykän tekstiviestillä.

Vielä vuosienkin päästä silppurin rungon varaan voitaisiin rakentaa kokonaan toinen hyödyllinen väline. Tässä on kyse suorituskykyyn perustuvasta palvelulähtöisesti suunnitellusta taloudesta, joka tulee olemaan välttämätöntä, jotta kiertotalous täysimääräisesti toteutuu.

Hetken hurma vai kukituspalvelu?

Toinen hyvä keväinen esimerkki: liki jokainen meistä on ostamassa terassi n tai parvekkeen kesäkukkia aivan näinä päivinä. Puutarha- tai taimimyymälästä löytyy todella komeita kasveja, joiden mullan pitää kosteana ja ravinteikkaana tippukasteluannostelijat. Monelle meistä on käynyt niin, että kotiimme ostamamme komistus on pahasti kärsinyt sen ensimmäisen viikonlopun aikana, jolloin emme olekaan olleet sitä hoitelemassa. Onko meille myyty hetkellistä hurmaa vai läpi kesän kestävää kukituspalvelua?

Hetkellisen komeuden tuunaaminen koko kesän jatkuvaksi kukituspalveluksi saattaa vaatia meidän itsemme puuttumista asiaan. On otettava multapussi käteen ja tiivistettävä ruukun kasvualusta. Kenties komistuksen ruukuksi on vaihdettava vesisäiliöllinen altakasteluruukku.

Näillä keinoilla ihanuus säilyy senkin jälkeen, kun se on siirretty kauppapuutarhan teknisestä ja asiantuntevasta hoivaympäristöstä meidän tavallisten tallaajien hoivan varaan. Tässäkin on kysymys kukituspalvelun suorituskyvystä ja sen edellytyksistä. Onneksi kierrätettävälle muoviruukulle löytyy sentään jo paikkansa.

Edellä kuvattuja esimerkkejä löytyy paljon. Suorituskykytalouden keskeinen ajatus on se, että välineiden ja tuotteiden palveluaika moninkertaistetaan ja näin vähennetään kierrätykseen tulevaa kuormaa. Kestävyyden näkökulmasta kierrätystaloudessa ei ole tärkeintä entistä suurempien massojen kierrätys vaan materiaali- ja energiakulutuksen kokonaisvaltainen säästö ja sen määrän korvaaminen älyllä.

Näin toimimalla syntyy kaivattuja uusia työpaikkoja, jotka eivät ole kytkettyjä materiaali- ja energiavirtojen määrien jatkuvaan kasvuun.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *