Blogiartikkelit Johanna Buchert Yleinen

Metsässä ja luonnossa sen näkee konkreettisesti ympärillään: biotalous on Suomelle mahtava mahdollisuus. Erityisesti kun hyödynnämme sitä kestävästi. Meillä on runsaasti arvokkaita luonnonvaroja, ja osaamisemme niiden hyödyntämisessä on huippuluokkaa. Ilmastonmuutos lisännee vielä maamme potentiaalia biomassan tuotannossa.

Biomassan tuotanto ei kuitenkaan yksin riitä. Tarvitsemme uusia arvoketjuja, yhteistyötä tutkijoiden ja elinkeinoelämän välillä, tutkimuksesta kumpuavia innovaatioita ja visioita: Tuleeko Suomesta kenties hyönteistalouden ykkösmaa? Korvataanko puukuiduilla maapallon puuvillaa? Onko puukerrostaloja pian joka kunnassa?

Visioista tekoihin

Visiot muuttuvat yllättävän nopeasti todeksi. Tutkimuksemme kohdentuu neljään temaattiseen ohjelmaan, joiden kautta vastaamme myös hallituksen kärkihankkeisiin.

Pohjoinen Vihreä biotalous -ohjelma keskittyy erityisesti metsäbiotalouteen ja siihen, miten pohjoista sijaintiamme ja biodiversiteettiämme voidaan kestävästi hyödyntää erilaisissa tuotekonsepteissa. Tutkimuksen avulla voimme täsmäräätälöidä raaka-ainepohjaa eri sovelluksiin sopivaksi.

Innovatiivinen elintarvikeketju -ohjelma pohjautuu Luken osaamiseen koko ruokaketjussa – pellolta, järvestä tai navetasta aina kuluttajalle asti. Pohjoinen sijaintimme ja tuotantoketjun puhtaus antaa runsaasti mahdollisuuksia elintarviketeollisuudelle.

Sininen biotalous -teema keskittyy tutkimaan vettä biotalouden tuotantoalustana.

Neljäs ohjelma, Kestävä luonnonvaratalous yhteiskunnassa, tutkii biotalouden makrotason vaikutuksia. Tässä teemassa esillä ovat myös biotalouden immateriaaliset arvot esimerkiksi luontopalveluissa.

Kaikki tekemisemme tähtää kestävään kasvuun ja hyvinvointiin

Haluamme Luonnonvarakeskuksessa suunnata työmme yhteiskunnallisesti vaikuttaviin ja globaalisti tärkeisiin asioihin.

Haluamme toimia biotalouden suunnannäyttäjänä, jonka osaaminen luo perustan kestävälle kasvulle ja hyvinvoinnille.

Pyrkimyksenämme on lähteä rakentamaan entistä vahvempaa yhteistyötä sekä tutkimusosapuolten että elinkeinoelämän kanssa. Tärkeä strateginen päämäärämme on tutkia ja kehittää uusiutuvista luonnonvaroista innovaatioita, jotka tukevat ja luovat uutta yritystoimintaa.

Blogi on julkaistu aiemmin tänään (9.11.2016) Biotalous.fi:ssä.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös