Blogiartikkelit Teijo Nikkanen Metsä

Joulupuiden viljely on intensiivistä metsätaloutta.

Jokainen myyntiin tuleva puu saa yksilöllisen käsittelyn sitä varten perustetuilla viljelmillä. Pelkästään Suomessa myyntiin tulee miljoona puuta vuodessa. Kun joulupuun kasvatus kestää kymmenen vuotta ja jokaista puuta hoidetaan vuosittain, tarkoittaa se sitä, että hoidon piirissä on todellisuudessa useita miljoonia puita.

Puiden vuosittainen käsittely vaatii paljon työtä. Toisaalta – joulupuusta saa saman tulon kymmenessä vuodessa, minkä tukkipuusta seitsemässä kymmenessä vuodessa.

Joulupuukauppa lienee myös kaikkein asiakasläheisintä metsätaloutta. Siinä joulupuun kasvattaja ja ostaja kohtaavat yksittäisen puun äärellä ja keskustelevat tuotteen laadusta ja hinnasta. Tuottaja saa palautetta suoraan kuluttajalta.

Näinä päivinä myyntiin tulevat joulupuut ovat kovin erilaisia kuin kuuset kaksikymmentä vuotta sitten. Harvaoksainen harvennuspuu ei enää kelpaa. Ison kuusen vankkaoksainen, käpyjä täynnä oleva latva saattaisi kelvatakin, mutta niitä ei hakkuutapojen muuttumisen seurauksena enää juuri tule myyntiin.

Monen mielestä täydellinen joulupuu on säännöllisen kartiomainen ja oksistoltaan tiheä. Jokainen joulukuusta metsästä etsinyt tietää, että tällaisia puita on harvassa. Viljelykuusikosta, jossa taimina on käytetty jalostettua metsänviljelyaineistoa, niitä ei löydy lainkaan.

Joulupuuviljelijän on täytynyt kasvatuksen aikana leikata ja muotoilla latvusta moneen kertaan,

Joulupuuviljelyssä käytetään pitkälti samaa taimiainesta kuin metsänviljelyssä, koska muuta ei ole saatavana. Joulupuuviljelijän onkin täytynyt kasvatuksen aikana leikata ja muotoilla latvusta moneen kertaan, jotta vaativa ja laatutietoinen asiakas olisi tyytyväinen.

Vaikka joulupuukauppa on muuttunut keräilystä viljelytaloudeksi, sitä on Suomessa pitkään pidetty harrasteluna. Siksi joulupuuviljelyn tutkimus- ja tuotekehitystyötä ei meillä ole juuri tehty.

Nyt tilanne on muuttunut. Luonnonvarakeskuksessa (Luke) on käynnistetty hanke ”Joulukuusia ja koristepuita kuusen erikoismuodoista”, jota tukevat Etelä-Savon Ely-keskus, Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiö sekä Taimistoviljelijät ry ja Joulupuuseura ry.

Hankkeen tavoitteena on vastata Joulupuuseuran toiveeseen ja tuoda joulupuuviljelyyn lajikkeita, jotka muodostaisivat tiheän, säännöllisen kartiomaisen latvuksen ilman työlästä leikkaamista. Näin joulupuuviljelyn kannattavuutta ja kilpailukykyä voitaisiin parantaa.

Tämä tapahtuu metsänjalostuksen keinoin, kasvullisen lisäyksen uusimpia menetelmiä hyödyntäen ja tiiviissä yhteistyössä tuottajien kanssa.

 

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 12.12.2016.

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Kommentoi

  1. Metsänomistajan lapsena tiedän nuo kuusen valinnan vaikeudet. Meillä kyllä katsottiin nimenomaan, että se on vähän muotopuoli, niin kehtasi sitä rumempaa puolta leikellä niin, että kuusen sai mahdollisimman tiiviisti nurkkaan. Meillä ei kuusen ympäri leikitty. Tärkeämpää oli, että oksat jaksoivat kantaa koristeet, kerran laitettiin aidot kynttilätkin vanhan ajan malliin. Alaoksia saatettiin hieman karsia, että lahjapaketit mahtuivat piiloon.

    Ehkä joulupuuna voisi käyttää muitakin puulajeja kuin sitä kuusta? Kataja on hyvin nätti, vaikka se ei kasva niin nopeasti. Myös tuijat ovat kauniita eikä männyssäkään ole mitään vikaa, minun mielestäni. Mutta tunnustan, että on helpompaa muokata ja jalostaa kasveja kuin ajatuksia. En tiedä olisiko meidänkään ajatukset muuttuneet, jos talouteen ei olisi tullut kissaa, joka tykkää kiipeillä…

    Meillä joulukuusen on korvannut kataja, joka kasvaa autotallin nurkalla. Ostimme siihen ulkovalot, ripustimme niin, ettei myrskyinenkään tuuli haittaa ja töpseli kiinnitetään autotallin pistorasiaan joskus marraskuun kuluessa. Siinä se loistaa talvi-iltoina, -öinä, -aamuina ja -päivinä. Naapurit ovat vihreitä kateudesta, kun se on niin kaunis, näin ovat sanoneet. Joskus keväällä, maaliskuun alkaessa irrotamme töpselin verkosta ja valot pysyvät puussa seuraavaan kauteen.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös