Blogiartikkelit Tiina M Nieminen Ilmasto, Ympäristö

IPBES:n puheenjohtaja, Sir Rober Watson, kopautti paneelin 7. yleiskokouksen päättyneeksi lauantaina 4.5. klo 14.58 Pariisin aikaa. Watsonin puheenjohtajuus ja IPBES:in ensimmäinen toimintaohjelma päättyvät tänä vuonna. Paneelin vaikuttavuus on kasvanut koko ajan. Jatkossa sen tavoitteena on kokonaisvaltainen muutos, joilla monimuotoisuuden hupeneminen pysäytetään.

Sir Robert Watson päätti viimeisimmän IPBES-paneelin yleiskokouksen. Paneeliin raportin mukaan luonnon monimuotoisuuden ja sen tuottamien ekosysteemipalveluiden hävittäminen on nyt ennennäkemättömän nopeaa. Kuva: IPBES, IISD/Diego Noguera

Ensimmäisen toimintaohjelman pääsaavutus, kaikki toimintakauden arviointiraportit yhdistävä Global Assessement on Biodiversity and Ecosystem Services -arviointiraportti, hyväksyttiin Pariisin yleiskokouksessa. Päätöksentekijöille suunnattu tiivistelmä raportista julkistettiin maanantaina 6.5. klo 14.00 Suomen aikaa.

Vaikka yksittäisten lajien ja elinympäristöjen suojelu on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin, se ei enää riitä. On muutettava luonnon monimuotoisuuden hupenemiseen johtavia rakenteita ja järjestelmiä.

Raportin pääviestinä on, että vaikka yksittäisten lajien ja elinympäristöjen suojelu on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin, se ei enää riitä. On muutettava luonnon monimuotoisuuden hupenemiseen johtavia rakenteita ja järjestelmiä niin kulutuksen ja kaupankäynnin kuin liikenteen ja energia- ja luonnonvaratalouden osalta, on lähdettävä hakemaan kokonaisvaltaista muutosta.

Robert Watson on keskeisin vaikuttaja IPBES:n syntymisen ja sen toiminnan muovautumisen takana. Hänen aikaansaannoksensa luonnon monimuotoisuuden suojelun edistämisessä ovat huimat. Hän on ollut neuvottelemassa niin Montrealin otsonisopimusta (1987) kuin IPCC-ilmastosopimusta. IPBES-kautta hän pitää uransa palkitsevimpana. Watson uskoo vahvasti IPBES-työhön ”Me saamme aikaan muutoksen, joka pelastaa planeettamme nykyisille ja tuleville sukupolville”, hän toteaa.

Me saamme aikaan muutoksen, joka pelastaa planeettamme nykyisille ja tuleville sukupolville.

Väistyvän Sir Robert Watsonin seuraajaksi valittiin kansainvälisten asioiden johtaja Ana María Hernández Salgar, Alexander von Humboldt -instituutista, Kolumbiasta. Hän jatkaa Sir Robert Watsonin viitoittamalla tiellä Pariisin IPBES7-kokouksessa hyväksytyn seuraavan toimintakausiohjelman (2020–2030) mukaisesti. Uutta toimintaohjelmaa hiottiin Pariisissa työryhmäkokouksissa usean päivän ajan Ana María Hernándezin ja Norjan Ivar Basten johdolla, ennen kuin se lopullisesti hyväksyttiin lauantain yleiskokouksen päätöksellä.

IPBES:n seuraavaksi puheenjohtajaksi valittu Ana María Hernández Salgar johti uuden IPBES- toimintaohjelman (2020-2030) työstämistä Pariisin IPBES7-yleiskokokouksen työryhmässä. Oikealla Ivar Andreas Baste. Kuva: IPBES, IISD/Diego Noguera

Uusi ohjelma keskittyy monimuotoisuuden suojelun edistämiseen kokonaisvaltaisen muutoksen kautta. Siinä painotetaan vuorovaikutuksen ja yhteistyön lisäämistä päätöstentekijöiden, tiedemaailman, käytännön toimijoiden ja kansalaisten kesken luontoa säästävien toimintatapojen kehittämiseksi.

Olen ollut mukana IPBES-työssä vuodesta 2015 ja osallistunut Pariisin biodiversiteettikokoukseen Suomen valtuuskunnan jäsenenä. On ollut hienoa nähdä, kuinka monimuotoisuuden merkitys on alettu ymmärtää yhä aidommin. Samalla paneelin painoarvo on kasvanut. Luke tukee IPBES-tavoitteiden saavuttamista painottamalla luonnon monimuotoisuuden turvaamisen ja luonnonvarojen käytön yhteensovittamista tutkimuksissaan. Ravinnon saannin turvaaminen, alueiden välinen tasa-arvon edistäminen ja terveellisen elinympäristön ylläpitäminen edellyttävät luonnon köyhtymisen pysäyttämistä. Se on meidän kaikkien tehtävä.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös