Blogiartikkelit Ilkka P Laurila Kala, Maatalous, Metsä, Riista, Yleinen

Luke aloitti 1. tammikuuta ja on nyt 40 päivän ikäinen. Joka päivä tapahtuu paljon, ja joka päivä ratkaistaan monta käytännön asiaa: Miten tämä asia Lukessa hoidetaan? Onko tähän jo olemassa käyttöliittymää? Mille koodille työaika kirjataan? Mihin tämä on budjetoitu? Kuka hyväksyy?

Sisäinen järjestäytyminen vaatii huomiota, mutta samalla ymmärrämme, että ympäröivälle maailmalle fuusiomme ei ole iso juttu. Rakenteita uudistetaan säännöllisesti muuallakin, eikä uudistaminen saisi näkyä asiakkaalle asti – muuten kuin parantuvana palveluna. Jos näkyy liiaksi, pahoittelen Luken puolesta ja pyydän ymmärrystä. Lukelaisille fuusio on iso asia, eikä kaikki ehkä suju vielä kuin rasvattu. Vaikka organisaatioita on trimmattu säännöllisin väliajoin, fuusio on isoin rakenneuudistus laitosten satavuotisessa historiassa.

Luke on ajankohtaisempi kuin perustamispäätöksen aikaan pari vuotta sitten osattiin aavistaakaan. Suomi tarvitsee kipeästi uutta kasvua, työpaikkoja ja vientituloja. Luonnonvara- ja ruokasektori ovat Suomen vahvuuksia, ja vaalien läheisyys on saanut poliitikot arvioimaan biotalouden luomien uusien työpaikkojen määrää.

Tässä niukkojen resurssien maailmassa Suomen luonnonvarojen arvo on kasvussa, laskee sitä miten päin tahansa. Uusiutuvien luonnonvarojen viisaasta käyttöä korostavalla biotaloudella viitataan perinteisesti metsä-, elintarvike- ja energiasektoreihin. Niiden rinnalla biotalous on lääke-, kemian-, teknologia- ja vaateteollisuutta, rakentamista, veden puhdistusta ja jakelua sekä luontomatkailua. Tavoitteena on jalostaa tuotteita aiempaa pidemmälle, jotta ketjussa kulkisi enemmän rahaa. Tällöin myös metsistä, pelloilta ja vesistöistä peräisin olevista raaka-aineista on varaa maksaa hyvin.

Uutta biotaloudessa on toimialojen raja-aitojen murtaminen niin, että syntyy uudenlaista yhteistyötä. Biotalous yhdistää metsäsektoria, elintarviketaloutta, riista- ja kalataloutta, energiantuotantoa, rakentamista ja palveluja. Luonnonvaroja käytetään aiempaa viisaammin, ympäristöä säästäen ja materiaaleja tehokkaasti kierrättäen.

Ihmiskunnalla ei ole muita vaihtoehtoja kuin siirtyä asteittain fossiilitaloudesta biotalouteen. Suomi on tässä kilpailukykyinen. Ravinteikas maa ja riittävä vesi puskevat puuta, ruokaa ja muuta biomassaa yli oman tarpeemme. Meillä on osaamista ja perinteet uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämisessä. Monet sukupolvet ovat turvanneet luonnonvarojen saatavuuden. Esimerkiksi metsän uudistuksesta ja kasvusta on huolehdittu lainsäädännöllä jo 129 vuoden ajan. Myös maatalousmaan viljavuudesta sekä oloihimme soveltuvien kotieläinten ja viljelykasvien jalostuksesta on huolehdittu. Makean veden varannot ovat suuret. Raaka-aineiden käytön tehokkuuteen sekä tuotannon ympäristöystävällisyyteen ja eettisyyteen on kiinnitetty huomiota. Raaka-ainemarkkinat toimivat. Suomen vahvuuksiin kuuluu myös, että biotalouden osaamista ylläpitävä ja kehittävä koulutus ja tutkimus ovat maailman huippua.

Luke on talouden osalta samassa tilanteessa kuin valtion kaikki tutkimuslaitokset. Omistaja eli valtio on päättänyt, että tutkimuksen rahoitusrakenne muuttuu. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että asteittain tutkimuksen muuttuva kustannus on saatava asiakkailta ja tutkimusrahoittajilta. Valtion perusrahoitus varataan tutkimuksen omarahoitusosuuteen eli tutkimuksen tukeen ja infraan sekä viranomais- ja asiantuntijatehtäviin, joiden niidenkin rahoitusrakennetta on monipuolistettava nykyisestä.

Samalla kun tutkimuksen rahoitusrakenne muuttuu, tutkijat entistä enemmän vastaavat myös siitä, että tulokset otetaan käyttöön. Konkreettisesti tämä tarkoittaa tutkimussuunnitelman lisäksi vuorovaikutussuunnitelman laatimista. Siinä kuvataan, miten eri vaiheissa tutkimustulosten hyödyntäjät osallistuvat prosessiin, ja mitkä ovat tutkimuksen yhteiskunnalliset vaikutukset. Entistä useammin tutkimus käynnistyy asiakkaan kuvaamasta ongelmasta.

Asiakkaat pitävät tärkeänä sitä, että he saavat Lukesta totutun palvelun. Velvollisuutenamme on hyödyntää fuusion tarjoamat mahdollisuudet ja yllättää asiakkaat myönteisesti siten, että palvelu paranee fuusion ansiosta. Tämä on mahdollista, kun osaaminen, infra ja kumppaniverkostot yhdistyvät uudella tavalla.

Tärkeimmät tavoitteemme tänä vuonna ja lähivuosina on sovittu maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Lukelta odotetaan ratkaisuja, joilla biotalouden tuotannon arvo kasvaa, työpaikat lisääntyvät ja kauppatase paranee. Biotalouden merkitys tajutaan laajasti, ja meihin kohdistuu suuria odotuksia. Tekemistä siis riittää. Sen myötä rahoituskin järjestyy.

Luke on – yhdessä kansallisten ja kansainvälisten kumppaneidensa kanssa – ratkaisevassa roolissa siinä, miten biotalouteen kohdistuvat odotukset lunastetaan. Ne eivät ole vähäisempiä kuin että biotaloudella vaikutetaan ratkaisevalla tavalla Suomen kehitykseen.

Luistavia hiihtokelejä, hyvä lukija!

PS. Pääsin vasta aloittamaan oman hiihtokauteni, ja aion jatkaa niin kauan kuin lunta riittää. Parasta liikuntaa!

Kommentoi

  1. Terve Ilkka ja menestystä alkaneeseen vuoteen 2015. Olen odottanut mielenkiinnolla mitä tästä LUKEsta syntyy ja 1. uutiskirjeestä koetin selvittää mikä on uuden laitoksen organisaatio. Sehän on tosiaan aivan uusi eikä entisistä laitoksista ole jätetty mitään rakenteita. Hyvin rohkea , mutta varmaan välttämätön ratkaisu jos aiotaan saada syntymään uudelta pohjalta toimiva laitos. Koetin etsiä vanhojen MTT:n professoreiden nimiä, ei heitä montakaan johtopaikoilta löytynyt. Katsotaan miten hommat hoituvat. Onnea joka tauksessa. Hyvä, että olet aloittanut hiihdot, minulla on jo reilut 200km.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *