Blogiartikkelit Marjo Neuvonen Yleinen, Ympäristö

Tutkitusti lähes kaikki suomalaiset liikkuvat luonnossa arkenaan tai vapaa-aikanaan. Luonnossa liikkumisen hyödyt ihmisten hyvinvoinnille ovat tunnistettuja. Nyt ahdistavan koronatilanteen aikana on hyvä löytää uudelleen vaikkapa se oma lähimetsä, haukata happea ja saada voimaa tulevasta keväästä.

Puhdas luonto, mahdollisuus liikkua luonnossa ja nauttia eri vuodenajoista on ollut meille jopa niin itsestään selvä asia, ettei sitä kenties osata arvostaa tarpeeksi. Luonnossa tapahtuu muutoksia. Miten sopeudumme lumettomuuteen ja pimeyteen, kun se oikea talvi ei tulekaan?

Nyt myös arkemme on muuttunut ja mullistunut odottamattomasti koronapandemian vuoksi. Poikkeukselliset olosuhteet aiheuttavat huolta terveydestä ja toimeentulosta – arvoja laitetaan uuteen tärkeysjärjestykseen, ja samalla myös tekeminen muuttuu.

Vaikeinakin aikoina, tai ehkä erityisesti juuri silloin suomalainen menee metsään.

Tällä hetkellä kokoontumista ja sisäliikuntapaikkojen käyttöä rajoitetaan, joten ulkoilupalvelujen kysyntä lisääntyy. Suosituimmat ulkoilukohteet jopa ruuhkautuvat. Vaikeinakin aikoina, tai ehkä erityisesti juuri silloin suomalainen menee metsään.

Metsä on meillä tutkitusti luonnon virkistyskäytön tärkein ympäristö. Kaupungissakaan etäisyys luontoon ei ole pitkä, sillä eurooppalaisittain meillä on vielä varsin paljon vihreää ympärillämme.

Tutkimus on osoittanut, että mitä läheisempi luonto itselle on, sitä enemmän luonnossa liikutaan. Mitä helpommin lähimetsä on saavutettavissa, sitä enemmän metsässä käydään. Myös virkistysalueiden koettu laatu, kuten kaunis maisema, metsän tuntu, hiljaisuus, ulkoilun monipuoliset harrastusmahdollisuudet sekä hyvät reitit lisäävät luonnossa liikkumista.

Kaupungissa ulkoilulle erinomaisia edellytyksiä löytyy laajoilta viheralueilta, koska niissä yhdistyvät monipuoliset ulkoilun harrastusmahdollisuudet ja toisaalta se tuntuu enemmän metsältä. Tutkimustiedon perusteella asukkaat arvostavat lähiviheralueitaan.

Onnistuneen virkistyskäytön kriteereitä ovat ulkoilijoiden tyytyväisyys ja saadut hyvinvointihyödyt. Toisaalta virkistyskäyttö ei saisi kuluttaa alueen luontoa niin, että luontoarvot tai esteettiset arvot heikkenevät liikaa. Runsas virkistyskäytön määrä aiheuttaa myös ruuhkautumista, joka heikentää virkistyskokemusta. Sen vuoksi riittävän suurien luontoalueiden säilyttäminen on tärkeää.

Metsän kuntosali on kaikille avoinna, se on käyttäjälleen ilmainen. Siellä on reippailun lisäksi lupa pysähtyä ja rauhoittua, istahtaa hetkeksi ja odottaa kevään tuloa.

Aina ei ehkä tule miettineeksi, millainen hyvinvointipalvelu ulkoilureitit ja virkistysalueet ovat. Metsän kuntosali on kaikille avoinna, se on käyttäjälleen ilmainen. Siellä on reippailun lisäksi lupa pysähtyä ja rauhoittua, istahtaa hetkeksi ja odottaa kevään tuloa.

Mikäli luontoyhteytesi kaipaa päivittämistä, nyt on hyvä hetki löytää uudelleen lähimetsä tai vierailla jollakin uudella ja kiinnostavalla alueella: luontoa kunnioittaen ja toiset ihmiset huomioiden.

Tämä on Hyvinvointia luonnosta -blogisarjan ensimmäinen osa. Jatkoa on tulossa muun muassa siitä, miten metsäkäynti voi helpottaa arjen stressiä ja mitä terveyshyötyjä luonnossaliikkuja voi saada.​

Kuvat: Erkki Oksanen

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös