Blogiartikkelit Kalle Hoppula Maatalous, Puutarha, Ympäristö

Suomalaiset elintarvikkeet ovat tutkitusti Euroopan puhtaimpia. Parhaimmuus ei lopu siihen.

Suurin osa maailman kasvilajeista hyödyntää sienijuurisymbioosia ravinteiden otossa. Kyseessä ovat suomalaisessakin kivennäismaassa yleisesti elävät mykorritsa- eli keräsienet.

Mykorritsa tehostaa kasvilla erityisesti fosforin ottoa. Myös muiden ravinteiden otossa siitä on apua.

Mansikka on suomalaisten peltojen ja puutarhojen kasveista yksi tehokkaimpia sienijuurisymbioosin hyödyntäjiä.

Tutkimusten mukaan mansikalle voi fosforilannoituksesta olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tutkimusten mukaan mansikalle voi fosforilannoituksesta olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Lannoitteena annettu fosfori lamauttaa mykorritsan toimintaa, jolloin se pahimmassa tapauksessa muuttuu mansikan kasvua haittaavaksi loiseksi.

Jotta loisvaikutus saadaan kumottua, pitää mansikalle antaa yli kymmenkertaisesti fosforia sen tarpeeseen nähden.

Hyvätuottoinen mansikkapelto tarvitsee fosforia vuodessa vain kolmesta kahdeksaan kiloa hehtaarille satotasosta riippuen. Maaperän fosforivarannot voivat ilman lannoitusta riittää mansikalle jopa muutamaksi sadaksi vuodeksi.

Etelämpänä EU:ssa mansikkapeltoja on yleisesti käsitelty desinfiointiaineilla maalevintäisten tautien hillitsemiseksi, mutta Suomessa maaperän kemiallinen desinfiointi on ollut kiellettyä.

Yleisin desinfiointiaine, metyylibromidi, kiellettiin EU:ssa viime vuosikymmenellä. Joitakin vuosia sen jälkeen Suomessa räjähti epidemiaksi asti Hollannista tuotujen mansikantaimien mukana tullut mansikan punamätä. Sattumaa vai ei?

Metyylibromidilla on Keski- ja Etelä-Euroopassa tehokkaasti tapettu vuosikymmenet maaperän omaa mikrobistoa, josta useat ovat kasveille hyödyllisiä.

Lannoitussuositukset ovat Keski-Euroopassa merkittävästi korkeampia kuin meillä. Voimakasta täsmälannoitusta korostetaan viljelysuosituksissa paljon.

Suomalaisessa, biologisesti terveessä peltomaassa täsmälannoitusta korvaavat mikrobit. Terve, vahva mikrobisto antaa paljon anteeksi viljelijän virheitä ja tehostaa kasvin kasvua.

Viljelijälle edullisin ja ympäristöystävällisin viljelytoimenpide on pitää maaperä terveenä ja elinvoimaisena. Muista alkuun ainakin mykorritsat, typen sidonta viherlannoitusnurmilla ja orgaanisen aineksen riittävä määrä.

Omalla tilallani lopetin mansikan fosforilannoituksen viime vuonna mykorritsoja suosiakseni.

Fosforia annan viljelykierrossa vain muille kasveille kuin mansikalle. Mielenkiinnolla odotan, miten sadontuotto ja maan viljavuus kehittyvät.

Tutkimustulosten mukaan ainoa näkyvä vaikutus olisi lannoitelaskun pieneneminen.

 

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 21.8.2017.

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

 

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Katso myös