Blogiartikkelit Henrik Heräjärvi Metsä

Keittiön tasot pitäisi uusia, yhteensä neljä metriä. Kivi olisi hieno, mutta viinilasi karahtaa rikki liian helposti. Massiivipuu on tuplahintainen laminaattitasoon verrattuna. Halvinkin kivitaso kustantaisi 900 €, massiivipuisena 600 €, MDF-laminaattina vain 300 €. Sama juttu kaapistojen ovissa ja laatikoissa, toki nekin vaihdetaan samalla kertaa. Katsotaanpa myös lattiat ja jalkalistat: vanha koivuparketti pois – eihän niitä nykyään kukaan hio – ja halpahallista laminaattia tilalle. Laminaatin pintamuoviin printattu puukuvio näyttää ihan parketilta. Puuteknologian dosentti pitäisi olla eron huomatakseen, mutta niitä on valtakunnassa vain viisi. Samoilla töin nurkkiin MDF-jalkalistat ja kattoon kuusipaneloinnin tilalle siistit MDF-sisustuslevyt.

MDF (medium-density fibreboard, keskiraskas kuitulevy) kuumapuristetaan havupuukuiduista ja liima-aineista, suunnilleen suhteessa 10:1. MDF liimataan formaldehydihartseilla, jotka ovat terveydelle haitallisia erityisesti levyn valmistusvaiheessa. Myöhemmin formaldehydejä haihtuu ilmaan isompia määriä vain jos tuote kuumenee tai kastuu, muuten MDF on harmitonta. Suomessakin valmistettava MDF:ää raskaampi kovalevy liimataan puun omalla ligniinillä, mikä pienentää sen ympäristökuormitusta. Uusimmilla MDF-tehtailla allergisoivia ja karsinogeenisia formaldehydiliimoja on korvattu vähemmän myrkyllisellä pvac-liimalla. Maailmassa tuotetaan 80 miljoonaa kuutiometriä MDF-levyä vuodessa. Jos sisustus-, huonekalu- ja kalusteteollisuus eivät käyttäisikään tuotettua levyä, peittäisi vuosituotannolla sentin paksuisena levynä Benelux-maat ja osan Pohjois-Ranskaa. Mutta näin ei tarvitse tehdä, koska MDF on halpaa, helppoa työstää ja kuivana mittatarkkaa: unelmatuote nykyajan kertakäyttöyhteiskunnan tarpeisiin, varsinainen listahitti.

Kiina on maailman suurin MDF:n tuottaja, tuoja, käyttäjä ja viejä. Kiinassa tarvitaan rakentamiseen ja sisustamiseen edelleen huikea määrä nopeita ja halpoja ratkaisuja, vaikka kaupunkeihin muuttotahdin odotetaankin taantuvan 21 miljoonan hengen vuosivauhdista verkkaiseen 17 miljoonaan per vuosi. Kolme neljännestä maailman uusista MDF-tehtaista on 2000-luvulla rakennettu Kiinaan. Nykyaikaisilla ja ympäristöystävällisillä tehtailla tuotetaan levyä ja listaa vaativille vientimarkkinoille (Eurooppa, Japani, Pohjois-Amerikka). Kotimarkkinoille, köyhemmille vientialueille (Afrikka, Etelä-Amerikka, Kaukoitä) ja satunnaisesti myös halpahallimme ale-laariin kelpaavat edullisemmat vanhan teknologian tuotteet. Tehtaan työntekijän astmayskä ei kuulu alhaisen tulotason markkinoille eikä sitä halpahallin kassajonossakaan kuulostella.

Palataanpas paisuneeseen keittiöremonttiin, kustannusarvio on jo kymppitonni. Tästä säästyy tuhatlappunen, kun valitaan tasojen, kalusteovien, lattian, katon ja listojen materiaaliksi MDF. Säästyneillä rahoilla voisi ostaa taulutelkkarin vanhan kuvaputkikoneen tilalle.

Vaan entäpä jos ei ryhtyisikään kiinalaisten MDF-pohattojen sponsoriksi? Keittiöremontti tehdään 15–25 vuoden elinkaareksi. Tuhannen euron säästö remonttikuluissa kuihtuu vuositasolle jaettuna kympeiksi. MDF on kelpo materiaali moneen paikkaan, mutta keittiössähän sattuu ja tapahtuu kuumuuden ja kosteuden kanssa. Hiottunakin parketti kohottaa asunnon neliöhintaa laminaattilattiaan verrattuna. Männystä saa tyylikkäät listat ja koivusta upeat tasot. Investointi lähituotteeseen, lähityöhön ja taatusti sisäilman laatua turmelemattomaan massiivipuuhun maksaa itsensä takaisin viimeistään asuntoa myytäessä. Listahitille on luomuvaihtoehtoja!

Telkkarirahat menivät kirjaimellisesti puihin, mutta vanhastakin näkee vielä melkein kaiken. Ainoastaan Karpolla on asiaa -uusinnoissa Hannun karvahattu ei mahdu kokonaan ruutuun. Mikään muu remontissa ei jääkään harmittamaan.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *