Blogiartikkelit Pia Smeds Maaseutu

Pienessä gallialaisessa kylässä kuhisee. Roomalaiset punovat taas juoniaan kyläläisten kukistamiseksi ja laativat omasta mielestään aukotonta hyökkäyssuunnitelmaa. Pystyykö Julius Caesar tällä kertaa uhmaamaan pienen idyllisen kylän rauhaa? Kyläläiset ovat pian valmiina vastaanottamaan sotajoukot hymyssä suin. Kylästä nousee jo pieni savunoro hyräilyn säestämänä kun kylän tietäjä Akvavitix keittelee aamun sarastaessa väkevää taikajuomaa kylän sotureille. Kyläpäällikkö Aladobix ohjaa katrastaan varmalla kädellä jonoon odottamaan omaa annostaan, Obelixia lukuun ottamatta. Trubadurix musisoi epävireisesti vanhan tammen lehvästen katveessa, turvaetäisyyden päässä.

Tämä on tuttu tapahtuma Asterix ja Obelix -sarjakuvasta. Kun hieman analysoi heidän vahvuuttaan ja taikajuomaansa, voi huomata monta yhtäläisyyttä Suomen nykyaikaisiin vahvoihin kyliin. Heidän ensimmäisenä vahvuutenaan voi mainita sosiaalisen ja kulttuurisen pääoman, joka hitsaa kyläläiset yhteen. Yhdessä he ovat vahvoja ja saavuttavat kaiken minkä haluavat, oli se sitten oma koulu tai ylivoimainen voitto roomalaisista. Toiseksi on kyläläisten vahva usko omaan itseensä ja siihen että he osaavat suoriutua tehtävästä kuin tehtävästä, vahva minäpystyvyys. Kolmanneksi kyläläiset osaavat virheettömästi suunnata energiansa ja täysillä keskittyä siihen asiaan mitä tekevät, oli se sitten kyläkoulun kunnostus tai roomalaiset piekseminen. Neljänneksi voi mainita älykkyyden, ennakkoluulottomuuden ja uskaltamisen. Sarjan päähenkilönä on fiksu kyläläinen Asterix, joka on aina ennakkoluulottomana valmiina uusiin seikkailuihin.

Meidän vahvoissa kylissämme on tyypillisesti fiksuja ja osaavia henkilöitä, jotka uskaltavat ottaa askeleen tuntemattomaan ja kokeilla uusia menetelmiä ja soveltavia projekteja. He uskaltavat ottaa riskejä, eivätkä pelkää epäonnistumisia. Usein he ovatkin neuvokkaita ja ovat analysoineet riskitekijät ennen uuteen projektiin ryhtymistä, mikä takaa menestyksekkään toteutuksen ja lopputuloksen.

Viidenneksi voisi mainita lobbauksen. Asterix ja Obelix nähdään usein seikkailemassa muissa piireissä, joko Caesarin hovissa tai merirosvojen parissa, ja nostamassa esille omaa kyläänsä ja sen tärkeyttä. Näin myös vahvoissa kylissämme, jossa voidaan nähdä kyläläisiä vaikuttamassa niin kunnan kuin maakunnan asioissa, jopa valtakunnallisella tasolla. Keskeistä on, että asia ajaa kyläyhteisön etua. Lopuksi voisi mainita vankkumattoman uskon positiiviseen ja yhteiseen tulevaisuuteen, joka rakennetaan yhteen hiileen puhaltamalla. Näistä elementeistä on Suomen vahvat kylät rakennettu. Nämä kylät nostetaan kartalle kerran vuodessa, kun Vuoden kylä valitaan niin maakunnissa kuin valtakunnallisella tasolla. Näissä vahvoissa kylissä, joissa pienimuotoisuus ja omavaraisuus ovat voimavara ja vahvuus, piilee myös Suomi pienoiskoossa. Uskallammeko astua gallialaisiin saappaisiin, ajatella itse ja luoda oma tulevaisuutemme, vai annammeko valtavirran viedä?

Ai niin, saanen esittäytyä, olen pienen pulskan Aladobixin kollega ja Kyläpäällikkö Jokikylistä. Jokikylät on valittu vuoden kyläksi Pohjanmaalla 2015 ja sijoittunut mainiosti myös valtakunnallisesti. Yksi pelko meillä kyllä on, se on että taivas putoaa niskaamme.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *