Blogiartikkelit Antti Iho Maatalous, Talous, Ympäristö

Fosforin aiheuttama vesien rehevöityminen aiheuttaa valtavia hyvinvointitappioita eri puolilla maailmaa; niin Erie-järvellä, Chesapeaken lahdella, Itämerellä kuin sisävesillämmekin. Erityisesti maataloudesta tuleva rehevöittävän fosforikuormituksen hallinta on osoittautunut vaikeaksi tehtäväksi.

Eri fosforijakeet tottelevat suojelutoimenpiteitä ristiriitaisesti, eläintuotannon lantakysymykset ovat vaikeita, maaperään aiempina vuosina kertynyt fosfori voimistaa huuhtomaa pitkään järkeviin lannoitusmääriin siirtymisen jälkeen. Lisäksi vastaanottavien vesistöjen sedimentit saattavat vapauttaa sinne kertynyttä fosforia ja tehdä tyhjäksi ulkoisen kuorman vähennykset. Ongelmaan ei löydy yksinkertaista lääkettä.

Yhteistyö, tekemisten vertailu ja jopa saavutuksissa kilpailu auttaa löytämään keinoja, joilla maataloustuotannon vesistöjä rehevöittäviä vaikutuksia saataisiin minimoitua.

Luken tutkijat ovat aina tehneet yhteistyötä samantapaisten ongelmien kanssa painivien kansainvälisten tutkijakollegojensa kanssa. Yhteistyö, tekemisten vertailu ja jopa saavutuksissa kilpailu auttaa löytämään keinoja, joilla maataloustuotannon vesistöjä rehevöittäviä vaikutuksia saataisiin minimoitua. Tuoreena tapauksena on ollut yhteistyö Chesapeake-lahden suojeluohjelman kanssa. Jonkinlaisena ensimmäisenä konkreettisena asiana voi pitää yhteisartikkelia, jossa vertailtiin lahden ja Itämeren suojeluinstituutioita, suojeluohjelmia ja suojelun tehokkuutta. Toisena ehkä osallistumista Scientific and Technical Advisory Committeen (STAC) toimintaan. PennStaten professori James Shortle oli Bonus-projekti Go4Balticin kutsumana loppukonferenssissa Puolassa. Keynote-puheessaan hän korosti Itämeren ja Yhdysvaltojen suojelualueiden tutkijoiden yhteistyön tärkeyttä. Samaa henkeä oli useassa muussa puheenvuorossa.

Go4Baltic-hankkeen viimeisimpiä aktiviteetteja on fosforitutkijoiden Pohjois-Euroopan vierailu. Tapahtumaa on järjestetty USDA:n, Helsingin yliopiston, Pohjois-Irlannin Agri-Food and Bioscience Institute:n, SLU:n, Norwegian Life Sciences Universityn ja Norwegian Institute for Bioeconomy Research:in kanssa. Sen eri vaiheissa siihen osallistuu noin 15 tutkijaa kohdemaiden lisäksi Yhdysvalloista, Uudesta-Seelannista ja Tanskasta. Vierailu tuo yhteen varsin merkittävän nipun maatalouden fosforin käyttöä ja fosforihuuhtoumaa tutkineita asiantuntijoita. Kierrämme koekenttiä, käymme tutkimusasemilla ja suunnittelemme tulevia hankkeita.

Peltomaan kipsikäsittely oli heille uutta – ja tulokset hämmentäviä. Olisko tässä jotain, jolla leikata liuenneen fosforin huuhtoutumia Erie-järveen?

Tärkein kimmoke koko vierailun syntymiselle sijaitsee Savijoen valuma-alueella. Olin vuosi sitten Penn Statessa käymässä ja esittelin 1550-hehtaarin kipsikäsittelyn tuloksia. Vaikka yhtä ratkaisua maatalouden ongelmille ei ole, kipsikäsittely on kiistämättä tarjolla olevista tehokkain. Sikäläiset tutkimukset ovat kohdistuneet erilaisiin suodinojaratkaisuihin. Peltomaan kipsikäsittely oli heille uutta – ja tulokset hämmentäviä. Olisko tässä jotain, jolla leikata liuenneen fosforin huuhtoutumia Erie-järveen?

Luke vastaa Suomen vierailun ohjelmasta. Käymme Pyhäjärven suojelurahastossa jonka paikallisesti pyörivällä vahvalla suojelutoiminnalla on mielenkiintoisia linkkejä Conewago Creekin vasta käynnistyneeseen toimintaan. Sen takana häärivä Matt Royer on yksi vierailijoista. Lanta, lannanlevitystekniikat, pintamaan fosfori ja liuenneen fosforin huuhtoumat ovat ohjelmassa myös. Huippuosaamista edustavat monet vieraat, mainittakoon USDA:Sta Peter Kleinman ja Lukesta Perttu Virkajärvi ja Risto Uusitalo. Kipsi on esillä myös täällä, tutkaparina Petri Ekholm Sykestä ja Ray Bryant USDA:sta. Ja yhtenä erikoisaiheena on hoitokalastus osana kustannustehokasta vesiensuojelua. Saamme paikalle edustajan Apetit Oy:stä, jonka järvikalapihvit ovat herkullisia. Miten se temppu tehtiin: roskakalasta herkulliseksi tuotteeksi?

Pyhäjärveltä jatketaan Turun sataman kautta Savijoelle tutustumaan kipsipilottialueeseen. Seuraavan aamupäivän työpaja on Helsingissä. Illalla on Yhdysvaltojen suurlähetystössä pienimuotoinen vastaanotto. Tästä tulee hyvä reissu.

Lisätietoja reissusta antti.iho@luke.fi ja riikka.venesjarvi@luke.fi

 

 

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *