Blogiartikkelit Marja Aaltonen Maatalous, Puutarha, Ruoka

Media antoi paikoitellen epätoivoisen kuvan kesän 2017 säästä: surkea ja märkä. Kasvintuotannon näkökulmasta se on vain osatotuus. Kuluva kasvukausi suosi viileässä skandinaavisessa säässä viihtyviä kasveja. Säälle on tyypillistä, että sataa enemmän kuin haihtuu ja sadetta saadaan tasaisesti ympäri vuoden,

Viljan kasvun ja etenkin sadonkorjuun kannalta säät ovat kuitenkin olleet pääosin huonot. Tätä kirjoittaessani viikon poutajakso on takana, mutta se tuli kovin myöhään. Arviot tämän vuoden menetetyn viljasadon arvosta vaihtelevat 150–200 miljoonaan kiloon.

Lukuisat avomaalla viljeltävät kasvit eivät kaipaa korkeita kasvulämpötiloja, vaan viileä sää kasvattaa laadukasta satoa.

Sen sijaan avomaan puutarhatuotannolle kasvukausi ei ollut huono. Kasvukautta paransi myös kasvintuhoojien vähäisyys verrattuna viime vuosiin.

Lukuisat avomaalla viljeltävät kasvit eivät kaipaa korkeita kasvulämpötiloja vegetatiivisen (kasvullisen vihreän osan) kasvun aikana, vaan viileä sää kasvattaa laadukasta satoa. Hyvin kasvavia avomaan kasveja ovat muun muassa salaatit, kaalikasvit, juurekset ja myös mansikka. Mansikan kasvustot vahvistuivat hyvin alkukesän aikana. Esimerkiksi Polka-lajikkeen kasvun optimina on pidetty +18 ºC sadon kypsyessä, mikä myös toteutui hyvin viime kesänä.

Kasvukautta paransi myös kasvintuhoojien vähäisyys verrattuna viime vuosiin.

Viileää säätä hyödyntävistä kaalikasveista esimerkiksi parsakaalin lämpötilaoptimi on +13–15 ºC kasvullisessa vaiheessa. Mikäli parsakaalia kasvatetaan liian pitkään harson halla, kukinnosta tulee enemmän tai vähemmän vappuviuhkan mallinen huiska. Kaalikasveilla on ehdoton lämpötilamaksimi noin 25 ºC:ssa. Liian korkeassa kasvulämpötilassa myös jäävuorisalaatin laatu kärsii pahasti. Jäävuorisalaatti eli jenkki on viileän + 15 ºC:n kasvi. Viileä ilmasto on Suomen valtti salaatinviljelyssä.

Omena ja monet monivuotiset marjakasvit kukkivat keväällä runsaasti, mikä oli seurausta syksyn 2016 elo-syyskuun lämpimistä säistä: kukka-aiheita muodostui silmuihin runsaasti ja ne myös talvehtivat hyvin. Kevään 2017 kukinta-ajan kylmä sää ei suosinut pölyttäjiä, mutta hyvä omenasato saadaan jo silloin, kun 20–30% kukka-silmuista tuottaa satoa. Jos raakileita syntyy liikaa, omenapuulla on siihenkin keinonsa: ”June drop” – raakileiden varistaminen. Viime syksy teki hyvät raamit tämän vuoden sadolle.

Hyvin kasvavia avomaan kasveja ovat muun muassa salaatit, kaalikasvit, juurekset ja myös mansikka.

Lähiviikot tulevat näyttämään, kuinka loput myöhäiset omenalajikkeet ehtivät kypsymään vajavaisessa lämpösummassa. Yksi asia on tässäkin plussaa: omenarupi ei suosinut viileää.

Ilmatieteen vuosien1961–2016 tarkastelujakson aikana kasvukausien lämpösummat ovat kasvaneet 2000-luvun kasvukausina. Koko tarkastelujakson neljä lämpimintä kesää ovat olleet 2006, 2011, 2013 ja 2002. Kasvukausi 2017 ei yltänyt näiden joukkoon.

Lopuksi palaan vielä ”satohävikkiin”. On arvioitu, että maapallolla heitetään hukkaan 1,3 miljardia tonnia ruokaa joka vuosi.

Suomessa meille kelpaa viljelyyn aina yhtä viileä ja tasaisen sateinen kesäsää. Toistaiseksi saamme vielä odottaa aikaa, jolloin vuonankaalia ja salaattia kasvatetaan joulupöytään ulkona. Sellainen tilanne voi olla lähellä ja muutaman kerran jo todeksi elettykin: ruusukaalia on suoraan pellolta kerätty pikkujoulusesonkiin.

Lopuksi palaan vielä ”satohävikkiin”. On arvioitu, että maapallolla heitetään hukkaan 1,3 miljardia tonnia ruokaa joka vuosi. Tuolla määrällä voisi ruokkia noin kaksi miljardia ihmistä. Nämä ovat pysäyttäviä lukuja ilman, että kärsimme mistään satovahinkoja aiheuttavista luonnonilmiöistä. Suurin tuhonaiheuttaja taitaa olla ihminen itse tapoineen ja haaskaavine toimineen.

Kommentoi

  1. Hienosti tuotu esille näitä positiivisia asioita, joita emme aina muista! Olen parhaillaan Belgiassa tutustumassa mm. täkäläiseen marjatuotantoon. Suurin pelko täällä on nytkin, sekä kasvhuone- etä tunnelituotannossa, liian lämpimäät säät, jolloin mansikan laatu ja erityisesti maku heikkenee.

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *