Blogiartikkelit Anneli Partala Maatalous, Ruoka, Tilasto

Ei päivää ilman tilastoja. Maailman tilastopäivän kunniaksi ajattelin syventyä tarkemmin omaan jokapäiväiseen tilastooni, satotilastoon. Kun oikein kovasti yritän, kykenen ehkä hieman raottamaan myös muiden tilastomaailmaa.

Satotilasto on minulle tilastojen tilasto. Ilman sitä en voisi muita tilastoja ymmärtää. Mutta mikä sen pyhin olemus onkaan?

Yli satavuotinen historia tuo satotilastolle ajan antamaa viisautta

Maan antimia ovat ajan saatossa olleet lanttu-, nauris-, peruna- ja viljasadot. Ensin antimien saanti vaati kovemman työn äidinäidin äidiltäni, helpottuen äitini kohdalla ja minä tuskin lainkaan enää huomaan, mitä aamuinen kaurapuuroni on vaatinut.

Tänäkin syksynä joku on kokenut äiti maan antimet. Minulla on etuoikeus kysyä ja saada tietää se ensimmäisten joukossa! Voi olla, että juuri nyt yksi heistä laskee, kuinka monta jyvää – ei, ei, sen teki äidin äitini – kuinka monta kiloa ja tonnia äiti maa antoi ammattilaiselle eli suomalaiselle viljelijälle.

Maailman tilastopäivä, jota tänään vietetään, on minulle suomalaisen viljelijän päivä. Hän antaa sen työpanoksen ja myös tiedon, jota äiti maa on meille suomalaisille antanut. Meidän muiden tarvitsee vain nauttia ja tilastoida se. Sitä on jatkunut jo ainakin sata vuotta.

On toki olemassa muitakin tilastoja pienestä Suomesta – hoksasin kun uskalsin ylittää rajan ja mennä metsään. Se tapahtui, kun harhauduin mansikasta mustikkaan. Tiesin, että 4 miljardin kilon viljasatoammevoi pitää Ranskan 67 miljardin kilon satoon verrattuna pienenä. Viljasato on yksi kuudestoistaosa Ranskan tuotannosta. Toisin on laita metsän sadon osalta. Suomalaisen metsän sato (lue: hakkuut) on, tosin nippa nappa, Eurostatin tilastokirjan mukaan suurempi kuin Ranskan.

Toinen totinen tosi paljastui minulle kun uskalsin avautua työkaverilleni. Oli hänkin valaistunut entistä enemmän maailmalla meistä suomalaisista. Toisen työkaverini tulkinta asiasta: vain suomalaisilla menee kahvi päähän asti, muilla se jää lähinnä jalkoihin:

kahvitilasto
Kahvin kulutus maittain, kg/asukas/vuosi

 

Uskalla sinäkin tutustua tilastoihin, ei koskaan voi tietää, mitä ne sinulle kertovat!

Vastaa viljelijä satotutkimukseen ja takaa jatkumo yhteiseen historiaamme!

 

World Statistics DaySatotilasto

Satotutkimus

Eurostat: Forest statistics

Tilastokeskus: Tilastopäivä

Vastaa

Moderaattori tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista mahdollisten roskapostien tai muiden epäasiallisten viestin estämiseksi. Viive julkaisemiseen on enintään vuorokausi viikonloppuja tai juhlapyhiä lukuun ottamatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *