Luonnonvarakeskuksen tutkimusraportit, selvitykset, oppaat, ennusteet ja katsaukset julkaistaan Luken Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus -sarjassa. Luken tutkijoiden tieteelliset artikkelit julkaistaan kansainvälisissä tiedejulkaisuissa.

Tällä sivulla näkyvät Luken ja Luken tutkijoiden uusimmat julkaisut. Kattavampi julkaisuhaku onnistuu Jukuri-palvelussa.


Uusimmat julkaisut

 

Maaseutu

Maaseudun kehittäminen kaupungissa : Esimerkkinä Rovaniemen kylien ja alueiden kehittämistoiveet ja -tavoitteet

Tässä raportissa tarkastellaan kaupungin maaseutualueiden asukkaiden mahdollisuutta osallistua asuinympäristönsä kehittämiseen liittyvään päätöksentekoon. Rovaniemellä vuoteen 2019 asti toimineet aluelautakunnat sekä niiden käytännön työssä toteutettu osallistuva budjetointi ovat tuoneet lähidemokratiaa maaseudulle.

Maatalous

Kemikaalittomia vaihtoehtoja kevätrypsin ja -rapsin taimivaiheen tuhohyönteisten hallintaan

Öljykasvien viljelyn tavoite on määrältään ja laadultaan hyvä sato, joka on taloudellisesti kannattavasti ja ympäristön kannalta kestävästi tuotettua. Kevätöljykasvien viljely onnistuu yleensä hyvin, jos kasvit kyetään suojaamaan kasvintuhoojilta taimi-, kukinta- ja lituvaiheessa. Julkaisussa käsitellään kevätrypsin ja -rapsin tavanomaisen ja soveltuvin osin myös luomuviljelyn keinoja, joilla pyritään torjumaan keväisin kasvien taimia tuhoavia kirppoja.