YODA-työkalu on kehitetty osallistavaa suunnittelua ja monitavoitteista päätöksentekoa varten. Se kokoaa yhteen eri toimijoiden näkemyksiä ja tarkasteltavana oleviin kriteereihin liittyviä arvostuksia. YODA auttaa löytämään parhaan kompromissiratkaisun monimutkaisissa valintatilanteissa, kun osallistujien näkemykset ja eri tavoitteet ovat keskenään ristiriidassa.
Käytettävissä on kaksi YODA-versiota, joita käytetään erilaisissa päätöksentekotilanteissa, kuten erilaisten strategioiden päivityksissä ja strategisten toimenpiteiden päätöksissä sekä hakkuu-, suojelu- tai virkistyskohteiden valinnoissa. Geneerisenä työkaluna YODAa voidaan käyttää myös luonnonvarasektorin ulkopuolella.
YODA-projektityökalun avulla valitaan usean vaihtoehdon joukosta yksi vaihtoehto, joka vastaa parhaiten päätöksentekijöiden tavoitteita. Valittavana voi olla esimerkiksi strategiavaihtoehto, paras hankesuunnitelma tai hankittava asunto.
YODA-portfoliotyökalu auttaa hakemaan parhaan kokonaisratkaisun, kun valinnan kohteena on useita kohteita sisältävä projektisalkku (portfolio). Valittavina voivat olla esimerkiksi maakunnan suojeltavat suoalueet, ennallistettavat luontokohteet, korjattavat tieosuudet tai turvetuotantoalueet.
YODA-sovellusesimerkki: Minne sijoitetaan turvetuotantoalueet Vaalan kunnan alueella?
YODA-työkalun avulla arvioitiin, mitkä suot voisivat soveltua turvetuotantoon Vaalan kunnan alueella. Työ oli osa Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavan uudistamisprosessia. Pohjois-Pohjanmaan liiton edustajat valitsivat päätöksenteossa arvioitavat kriteerit ja asettivat tavoitteeksi saada 2000 hehtaaria suota turvetuotantoon, kun potentiaalisten alueiden pinta-ala paikkakunnalla oli 7 232 hehtaaria.
Suot valittiin kahdessa työpajassa. Ensimmäisessä, tammikuussa 2017 järjestetyssä työpajassa YODAn avulla saavutettiin selkeä näkemys niistä soista, jotka eivät sovellu turvetuotantoon esimerkiksi korkean monimuotoisuuden tai vesistövaikutusten takia. Lisäksi löydettiin joukko soita, jotka valittiin jatkotarkasteluun. Valintakriteerejä täsmennettiin työpajasta saadun palautteen perusteella ja jatkotarkastelua varten järjestettiin toinen, pienempi työpaja helmikuussa 2017. Tällöin soiden turvetuotantokelpoisuutta arvioitiin seuraavia kriteereitä käyttäen:
• Tuotantokelpoinen pinta-ala (käytettiin rajoitemuuttujana, koska tavoitteena oli löytää vähintään 2000 hehtaaria potentiaalisia alueita)
• Etäisyys pohjavesialueisiin
• Etäisyys asutukseen
• Luonnontilaisuusluokka (valtakunnallinen luonnontilaisuusasteikko)
• Monimuotoisuus
• Ilmaston lämmitysvaikutus
• Fosforikuormitus vesistöihin
• Kiinteistöjen lukumäärä tuotantoalueella
YODAn helppokäyttöisyyteen, valintakriteerien monipuolisuuteen sekä prosessin läpinäkyvyyteen oltiin kaikkien osapuolten osalta tyytyväisiä koko suunnitteluprosessin ajan. YODAn antama hyöty konkretisoitui, kun maakuntakaava hyväksyttiin Pohjois-Pohjanmaan Maakuntahallituksessa ja Maakuntavaltuustossa kesällä 2018.
Miten YODA toimii?
YODAn käyttö voi edetä seuraavin vaihein:
- YODA työpajan vetäjä määrittelee päätöksentekotilanteeseen osallistuvalle ryhmälle päätösongelman. YODA-projektityökalulla haetaan yhtä, päätöksentekoon osallistuvien tavoitteita parhaiten vastaavaa vaihtoehtoa. YODA-portfolio puolestaan etsii parasta, useaan valintaan liittyvää kokonaisratkaisua eli projektiportfoliota.
- Työpajan vetäjä vie päätöksenteossa käytettävät tiedot vaihtoehdot ja niiden kriteerikohtaiset arvot (esimerkiksi taloudellinen tuottavuus, monimuotoisuus, ilmastovaikutus) YODAn tietokantaan. Osalle kriteereistä voidaan asettaa rajoitteita, esimerkiksi käytettävissä on enintään tietty rahoitussumma tai lopputuloksena on oltava vähintään tietty pinta-ala.
- Päätöksentekoon osallistuville henkilöille lähetetään sähköpostilinkki YODA:n kyselyyn sekä henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana. Samalla ilmoitetaan kyselyn voimassaoloaika.
- Vastaajat määrittävät YODA:n visuaalisen käyttöliittymän avulla kriteereille hyväksymisrajat. Siten he hyväksyvät ja hylkäävät kriteerikohtaisesti valinnan kohteena olevia vaihtoehtoja.
- YODA-työkalu kokoaa yhteen eri henkilöiden vastaukset ja tuottaa kokonaisratkaisun tarkastelua varten.
- Tarvittaessa työpajan vetäjä kutsuu päätöksentekoon osallistuneiden sidosryhmien edustajat neuvotteluun, jossa haetaan ryhmän yhteistä ratkaisua YODA:n kokoamien vastausten pohjalta.