Asiantuntijapalvelut Maatalous

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Perunalaboratorio Oulussa toimii sekä tutkimus- että palveluanalyysilaboratoriona. Tarjoamme erilaisia analyysejä perunatautien tunnistamiseksi perunantuottajille, perunaa myyville ja välittäville yrityksille sekä perunan jatkojalostajille.

Hyödyt asiakkaalle

Niin siemenperuna kuin varastoitava ruoka- ja tärkkelysperuna näyttävät usein päällisin puolin terveiltä, mutta saattavat sisältää erilaisia virus- ja bakteeriperäisiä taudinaiheuttajia. Esimerkiksi laajasti taudinaiheuttajien tartuttamat siemenperunaerät voivat heikentää sadontuottoa jopa 50 prosenttia aiheuttaen merkittäviä taloudellisia tappioita. Tautien tunnistamisen ja analysoinnin avulla sato- ja varastotappiot voidaan minimoida.

Palvelut

Keskeisimmät palvelumme ovat perunan tyvimätä- ja virusanalyysit. Lisäksi tarjoamme myös perunan kasvinterveyden asiantuntijakonsultointia ja autamme torjuntamenetelmien suunnittelussa. Kartoitamme tarpeet aina yhdessä asiakkaan kanssa ja muokkaamme palvelukokonaisuudet asiakkaan toiveiden mukaan.

Laboratoriossa käytämme nykyaikaista DNA-pohjaista PCR-menetelmää bakteeritautien ja vasta-ainepohjaista ELISA-menetelmää virustautien tunnistamiseen. Laboratorion menetelmiä kehitetään jatkuvasti vastaamaan korkealaatuisen perunantuotannon vaatimuksia.

Miksi Luke?

Peruna-analytiikkaan erikoistunut Luken Oulun laboratorio on ainut laatuaan Pohjoismaissa. Luken vahvuuksia ovat kasvipatogeenien tunnistaminen ja hallinta sekä molekyylibiologiset analyysimenetelmät. Tutkimusta tukee ajantasainen ja jatkuvasti kehittyvä tutkimusinfrastruktuuri ja osaava tekninen henkilökunta.

Kysy lisätietoa Perunalaboratorion tarjoamista mahdollisuuksista!

Kuva: Tapio Tuomela.

Katso myös