Artikkelit Puutarha
alen_fontell_tiilikkala_kuv_veikko_somerpuro
Henri Alen, Hannamaija Fontell ja Kari Tiilikkala (oik. ) uskovat biohiilen voimaan. Kuva: Veikko Somerpuro

teksti: Marjatta Sihvonen

Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell on tyytyväinen. Puutarhureille on juuri julkistettu uusi kylvömulta. Sen kasvuvoima ei perustu vanhaan kasviravinneajatteluun vaan hyvinvoivaan maahan, jossa biohiili ja hyötymikrobit vahvistavat juuristoa ja parantavat kasvien vastustuskykyä. Tähtäimessä ovat myös kansainväliset markkinat.

Biohiili valmistetaan pyrolyysillä eli kuumentamalla eloperäistä ainesta hapettomassa tilassa, samalla teknologialla kuin grillihiili. Huokoinen hiili parantaa maan vedenpidätyskykyä ja kasveille hyödyllisen sienijuuren, mykorritsan, kasvua. Biohiilen avulla saadaan myös entistä parempaa kompostia.

– Ennen maahan lisättiin jatkuvasti ravinteita. Nyt annammekin ravinteet kompostina mikrobeille ja lisäämme maahan tarpeellisia sienijuuria ja hiiltä, Fontell kertoo.

Biohiilen käyttöä on kehitetty yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen professori Kari Tiilikkalan kanssa. Yhteistyökumppanit ovat vakuuttuneita siitä, että biohiilellä on laajat markkinat jo kolmen vuoden kuluttua.
– Kolmen vuoden päästä biohiilen markkinat ovat isommat kuin grillihiilen, Tiilikkala ennustaa.

– Kyllä, siinä aikataulussa ollaan. Palaute on ollut niin hyvää, että on helppo jatkaa muiden tuotteiden kehittämistä näillä samoilla ajatuksilla, Fontell vahvistaa.

Maa ja ilma kuntoremonttiin

Biohiiltä lisättiin Biolanin multaan ensimmäisen kerran jo vuonna 2013. Tutkimusyhteistyön tavoitteet ovat korkealla, sillä köyhtynyt maaperä tarvitsee hiiltä niin Suomessa kuin maailmalla, ja samaan aikaa hiiltä on sidottava pois ilmakehästä. Biohiilellä kumpikin tavoite lähenee, ja se sopii niin kattopuutarhoihin kuin pelloille.

– Sama tutkimustieto on ollut koko ajan taustalla, nämä asiat ovat olleet mahdollisia jo kaksi vuotta, mutta nyt aika on kypsä. Asiakkaat ja kauppa lähtevät mukaan, Fontell sanoo.

– Euroopassa liikkuu jo paljon mikrobikauppiaita. Erilaisia ymppejä myydään kasvun tehostamiseen, mutta kukaan ei oikein tiedä, mihin ne perustuvat. Meillä on kovat tutkimustulokset takana, Tiilikkala korostaa.

Tiilikkala vertaa maan parantamista biohiilellä ihmisen terveydenhoitoon.
– Biohiilellä tehdään maaperän terveysremonttia. Sitä tarvitaan, sillä viljelysmaiden ruokamulta on lähestulkoon syöty. Hienoa, että näitä tulevaisuuden asioita kokeillaan valmiilla tuotteilla, ne eivät ole pelkästään työpajojen pohdintaa.

– Sitä tulevaisuutta rahoitetaan vähitellen kassavirralla. Yksi iso trendi Euroopassa on kattopuutarhat, joissa biohiilellä on tärkeä osuus vesitaloudessa, Fontell visioi.

Yrittäjäverkko kasvaa

Ideat sinkoilevat kumppanusten välillä jatkuvasti – avoimesti molempiin suuntiin. Fontell kiittelee myös Tiilikkalan roolia useiden yritysten välisten verkostojen kehittäjänä.

– Tiilikkala tietää, mitä teemme ja minkälaista osaamista tarvitsemme. Verkostot syntyvät helposti kaikkien hyödyksi.

– Niin sen pitääkin mennä. Tietoa ja teknologiaa pitää lähteä viemään nyt maailmalle, ja se on selvä, että tutkimuslaitos ei siihen yksin pysty. Yritysten pitää olla mukana, Tiilikkala kannustaa.

Pallo lentää myös viranomaisten suuntaan. Fontellin mukaan biotalous on investointi-intensiivinen ala, ja kehitys edellyttää, että myös lupanormeissa pysytään nopean kehityksen tahdissa.

Fontell ja Tiilikkala jatkavat yhteisen hiilloksen äärellä. Kaksikolla on jo valmiina idea, miten biohiili ja uudenlaiset viljelyratkaisut voitaisiinottaa käyttöön myös isommassa mittakaavassa.

yrttitarha_veikko_somerpuro
Kuva: Veikko Somerpuro

Yrttitarha Helsingin yllä

Ravintola Murun keittiön yrtit kasvatetaan omassa kattopuutarhassa keskellä Helsinkiä. Kasvualustana on biohiilellä terästetty kompostimulta.

Kokki Henri Alénille kaikessa on kysymys mausta. Siksi oma puutarha naapurin autokorjaamon katolla, kymmenen metrin päässä ravintolan keittiöstä, on iso asia. Auringon valossa ja lämpöä keräävällä katolla kasvaneet yrtit maistuvat vahvasti.

– Niiden maku paljon voimakkaampi kuin monta päivää kuljetetuissa tukun yrteissä. Tomaattejakin tulee ihan älyttömästi. Näistä tehdään kattopuutarhan salaatti, johon lisätään vain oliiviöljyä.
Aléninille on tärkeää myös oma kosketus ruoan tuottamiseen.
– Se on päivän paras hetki, kun illalla kiipeän tänne katolle saksimaan yrttejä. Kaiken ei tarvitse tulla omalta palstalta, mutta on tärkeää, että kokilla on käsitys siitä, mistä ruoka tulee ja miten se on tuotettu. Se on yleissivistävää, ja se on hauskaa, Alén sanoo.

Twitterin kautta kiertotalouteen

Ravintola Murun kattopuutarhakokeilu alkoi toissakesänä. Pian Alénia alkoi kiinnostaa kompostointi, sillä valmistusjätettä syntyy paljon keittiössä, jossa kaikki ruoka valmistetaan alusta saakka. Puutarhajätteen heittäminen biojäteastiaan tuntui sekin huonolta ajatukselta. Saisiko kierron toimimaan oman kompostin avulla, Murussa pohdittiin.

– Millainen kompostori tarvitaan? Ei ollut mitään käryä, Alén muistelee.

Alén jatkoi tietojen etsimistä Twitteristä, missä viestiin vastasi Biolan. Kumppanuus syntyi nopeasti. Pian Muruun toimitettiin kompostorien lisäksi biohiilipohjaiset kasvualustat, jotka sopivat hyvin kattoviljelyyn.

– Varsinainen plug and play -systeemi, Alén kehuu.

– Koko kesänä ei ole tarvinnut lannoittaa. Ja kaikki keittiön yrtit saadaan kasvukaudella täältä.

Katso myös