Asiakasesimerkit Kala, Ruoka, Talous

Vuosituhannen alussa Vietnamissa ei ollut viileän veden kalanviljelyä. Nyt, kiitos suomalais–vietnamilaisen yhteistyön, sadat kalankasvatuslaitokset tuottavat miljoonia kiloja kirjolohta ja muuta kalaa kasvavaan kysyntään.

Vietnamin rantaviiva on yli 3 000 kilometriä pitkä, joten kalalla ja muilla merenelävillä on ollut pitkään tärkeä osa ruokavaliossa. Kalaa syödään paljon myös raakana, mutta perinteisten kalalajien kuten karpin ja tilapian syömisessä raakana on riskinsä. Lohella ja muilla tuontikaloilla onkin kasvava kysyntä. Vuonna 2009 kysyntä johti 12 kylmän veden kalankasvatuslaitoksen perustamiseen maan keski- ja pohjoisosiin. Reilussa kymmenessä vuodessa laitosten määrä on yli kymmenkertaistunut.

Luken kokemus olosuhteista, kalankasvatuksesta ja valintajalostuksesta on ollut ratkaisevaa.

Kehitys ei olisi ollut mahdollista ilman onnistunutta yhteistyötä ja paikallisen osaamisen kehittämistä. Vietnamilaisen tutkimuslaitoksen (Research Institute for Aquaculture No. 1 ‘s, RIA-1) Research Center for Cold Water Aquaculture (RCCA) -tutkimusyksikön ja Luken yhteistyö on hyödyntänyt Luken monipuolista osaamista kalasta ja sen kasvatuksesta.

“Aloitimme nollasta ilman käytännön kokemusta kylmän veden kalankasvatuksesta. Luken kokemus viileistä olosuhteista, kalankasvatuksesta ja valintajalostuksesta ovat olleet ratkaisevan tärkeitä sille missä nyt olemme”, sanoo RCCA:n vesiviljely-yksikön johtaja Tran Thi Kim Chi.

Jalo kala kasvaa nopeasti

Myös kasvatusaltaissa polskivat kalat ovat suomalaista alkuperää: pitkäaikaisen valintajalostusohjelman tuotos JALO-kirjolohi on osoittautunut nopeaksi kasvajaksi myös Vietnamissa. Verrattuna kiinalaisiin ja yhdysvaltalaisiin kirjolohiin JALO suoriutui parhaiten vietnamilaisissa kenttäkokeissa.

Kalojen valintajalostus parantaa sekä kalankasvatuksen tuottoa että kalan laatua. Mitä nopeammin kala kasvaa hyödyntämällä rehua tehokkaasti ja mitä vahvempi siitä tulee taudinaiheuttajia vastaan, sitä paremman tuoton se antaa kasvattajalleen.

”Vesiviljelyn voi nähdä koostuvan erilaisista osa-alueista: korkealaatuisen alkumateriaalin tuotanto, kalaterveys ja -ravitsemus sekä kalanviljelyteknologiaan liittyvä osaaminen. Jos yhdestäkin osa-alueesta puuttuu osaamista, on hyvin vaikeaa onnistua”, sanoo Luken erikoistutkija Harri Vehviläinen.

Kylmän veden kalankasvatus työllistää noin 10 000–15 000 vietnamilaista.

Työpaikkoja ja hyvinvointia

Vuosikymmenen yhteistyö on tuottanut onnistumisia tutkimuksessa ja kalankasvatusosaamisessa, mutta on luonut myös perustan täysin uudelle toimialalle Vietnamissa.

“On arvioitu, että viileän veden kalankasvatus työllistää noin 10 000–15 000 vietnamilaista suoraan tai epäsuorasti”, Vehviläinen sanoo.

Uusi elinkeino on ollut erityisen arvokasta etnisille vähemmistöille, jotka asuvat Pohjois-Vietnamin ylängöillä.

“Sisävesien kalankasvatuksella on ollut merkittävä h’mongeja ja daoja työllistävä vaikutus, ja se on parantanut tuhansien ihmisten elintasoa. Kirjolohi on Vietnamissa luksustuote, ja kysynnän ollessa huipussaan viljelijä voi saada siitä jopa 20 euroa kilolta, kun kala myydään suoraan ravintolaan”, Chi sanoo.

Koko arvoketju tukemaan kasvavaa toimialaa

Tuorein kehityspolku pitkäaikaisessa tutkimus- ja kehitysyhteistyössä on ollut skaalata osaamisen kehittäminen alkutuotannosta koko arvoketjun kattavaksi. Ruokaviraston johtamaan hankkeen tavoite on luoda kestävä laatuketju kehittämällä koko ketjun ja lopputuotteen laatua tuotannosta varastointiin ja lopulta ravintoloihin ja asiakkaan lautaselle. Tärkeitä tekijöitä ovat esimerkiksi antibioottijäämien minimointi ja kylmäketjun varmistaminen kasvatusaltaasta lautaselle.

Tuotteen turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää, kun Vietnam pyrkii tyydyttämään 97 miljoonan ihmisen kasvavan kysynnän paikallisesti tuotettuun kirjoloheen.

“Maatalous- ja alueellisen kehittämisen ministeriö on asettanut tavoitteen kasvattaa kalankasvatuslaitosten määrää ja tuotantoa merkittävästi, jotta voimme olla omavarainen kylmän veden kalankasvatuksessa vuoteen 2030 mennessä”, Tran Thi Kim Chi sanoo.

“Siihen mennessä meidän pitäisi olla omavarainen myös mädin ja rehun tuotannossa. Toivottavasti meillä olisi silloin tarpeeksi kalaa myös vientiin.”

Kylmän veden kalankasvatuslaitos joessa riisipellon vieressä Ta Phinissä, Vietnamissa.
Kirjolohen kasvatuslaitos joessa riisipeltojen vieressä Ta Phinissä. Kuva: Perttu Koski / Ruokavirasto.