Vuonna 2019 maitoa tuotettiin 2 305 miljoonaa litraa, joka on prosentin vähemmän kuin edellisvuonna. Nestemaitojen kulutus väheni vuonna 2019 lähes viisi prosenttia vuodesta 2018. Kaikkiaan maitoa juotiin vuonna 2019 henkeä kohti noin 102 litraa, mutta maitoa kulutetaan myös juustojen, jogurttien, jäätelön ja muiden maitotuotteiden muodossa.

Vuonna 2020 Suomessa oli noin 5 400 tilaa, jotka lähettivät maitoa meijeriin. Suomalaisella maitotilalla on keskimäärin 48 lehmää, mutta maitotiloilla on käynnissä nopea rakennemuutos eli maitotilojen lukumäärä vähenee ja tilakoko kasvaa vuosi vuodelta. Uudet navetat ovat pihatoita, joissa lehmät kulkevat vapaina ja ne lypsetään yhä useammin robotilla. Myös ruokinta on pitkälle automatisoitu. Näin työ kevenee ja työkustannukset pienenevät. Maitotilan investoinnit ovat kuitenkin suuret.

Vuonna 2020 Suomessa oli 255 620 lypsylehmää. Tärkeimmät rodut ovat punakirjava ayrshire ja mustankirjava holstein. Perinnölliseltä laadultaan suomalainen karja on korkeatasoista.  Keskimääräinen maitotuotos lehmää kohti oli noin 9140 kiloa vuodessa. Maidontuotanto on maaseudun tärkein yksittäinen elinkeino, ja se ylläpitää maaseudun asutusta ja elävyyttä.

Maidontuotannon tutkimuskenttä on laaja

Maidontuotanto linkittyy tiiviisti naudanlihantuotantoon, sillä yli 85 prosenttia suomalaisesta naudanlihasta tuotetaan maidontuotannon ”sivutuotteena”. Lypsylehmien sonnivasikat kasvatetaan lihantuotantoon ja myös tuotantonsa päättävät lypsylehmät käytetään lihaksi.

Lukessa tehdään laajasti tutkimusta maidontuotannon eri osa-alueilla, muun muassa rehuntuotannosta, ruokinnasta, jalostuksesta, hoitokäytännöistä, ympäristövaikutuksista, elintarvikekäytöstä, taloudesta ja yrittäjyydestä.

 

 

 

Katso myös