Siirry pääsisältöön

Peltomaiden kemiallisen tilan valtakunnallinen seurantatutkimus (Valse V)

Valse V

VALSE-tutkimus on Suomen peltomaiden kemiallisen tilan seurantatutkimus. Sen tavoitteena on tuottaa alueellisesti sekä maalajikohtaisesti kattavaa tietoa Suomen peltomaiden tilasta ja sen muutoksista. Vuonna 1974 käynnistyneen tutkimuksen näytteenotto toteutetaan noin kymmenen vuoden välein. VALSE V-hanke (2018-2021) on seurannan viides kierros. Sen painopisteinä ovat peltomaiden hiilipitoisuuden ja hivenravinnepitoisuuksien pitkäaikaismuutokset.

VALSE V-hankkeessa on mukana 630 näytealaa, jotka sijaitsevat käytännön viljelyssä olevilla pelloilla kattaen koko Suomen viljelyalueen. Näytealoista 480 on ollut mukana VALSE-tutkimuksen alusta saakka. Uusia näytealoja on 150 ja ne on sijoitettu satunnaisesti aiemman näytealaverkon lomaan. Maanäytteenotossa otetaan 10 m x 10 m suuruisilta, GPS-paikannetuilta näytealoilta kokoomanäyte 0-15 cm syvyydestä. Seurannan alusta alkaen näytteistä on määritetty maan viljavuusmuuttujat (pääravinteet, hiilipitoisuus, happamuus, maalaji, hivenravinteet) sekä raskasmetallit. Uusilla näytealoilla tehdään täydentävä hiilipitoisuuden mittaus maakerroksittain 40 cm:n syvyyteen saakka. VALSE V-hankkeen yhteydessä tutkimus laajenee: BioValse-hankkeessa (2020-21) samoista seurantanäytteistä määritetään DNA-menetelmin mikrobi- ja maaperäeläinyhteisöjen monimuotoisuus ja PesResValse-hankkeessa (2021-23) osasta näytteitä torjunta-ainejäämien pitoisuus.

VALSE V-tutkimus toteutetaan Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) rahoituksella. BioValse- ja PesResValse tutkimukset rahoitetaan Luken strategisen tutkimuksen määrärahoilla ja jälkimmäinen tehdään yhteistyössä Wageningenin yliopiston (WUR) kanssa. Maaperän hiilipitoisuuden muutosta koskeva osa VALSE V-hanketta on yhteistutkimus MAAHINEN-hankkeen (Luke, 2020-2022, MMM / Makera) kanssa. Hivenravinnetutkimuksen yhteistyökumppani on MULTA-tutkimuskonsortio (2019-2022, Suomen Akatemia / STN).

VALSE-tutkimus on ajallisesti ja alueellisesti kattavin peltomaiden tilaa koskeva tutkimus Suomessa. VALSE V-hankkeen tulosten perusteella voidaan päivittää peltomaiden tilaa kuvaavat kemialliset indikaattorit, muodostaa kuva niiden kehityssuunnista sekä saada tietoa muutosten syistä. Erityisen ajankohtainen on peltojen hiilipitoisuuden muutosta koskeva tieto, joka on tärkeässä asemassa esimerkiksi suunnattaessa maatalouden ympäristöohjelmien toimia ja arvioitaessa niiden vaikuttavuutta. VALSE-tutkimuksen viides kierros kääntää uuden lehden Suomen peltomaiden tilan seurannassa sisällyttämällä tutkimukseen biodiversiteetin ja torjunta-ainejäämät. Uusi tieto tulee tukemaan viljelymaiden kestävän käytön kehittämistä.