Hapanjuuresta tehty ruisleipä on perusta suomalaiselle ruokakulttuurille. Ruisleivän terveellisyyteen vaikuttavat sekä itse hapanjuuri että rukiin yhdisteet. Tutkimuksemme tarkoituksena on selvittää ruismaatiaisten geneettistä monimuotoisuutta ja vanhojen hapanjuurien mikrobistoa ja niiden perimää, jotta pystyisimme ymmärtämään ruisleivän merkitystä terveysvaikutteisena ruokana. Lisäksi tutkimme hapanjuurien sekundaarisia yhdisteitä (aineenvaihdunnan tuotteita) ja mikrobien välistä dynamiikkaa
TP1. Tietoa suomalaisista hapanjuurista ja niiden alkuperästä, tietokanta ruisleivän teossa käytetyistä rukiin maatiaisista TP2. Suomalaisten ruismaatiaisten ja vanhojen ruislajikkeiden sukupuu (dendrogrammi) TP3. Yleisten Lactobacillus -lajien identifiointi suomalaisissa hapanjuurissa TP4 Tietokanta ruismaatiaisten sekä vanhojen lajikkeiden että hapanjuurien sekundaarisista yhdisteistä, tietoa mkrobiston dynamiikasta
Kesto
1.1.2018–31.12.2020
Partnerit
Yhteistyötahoja liittyen aihepiiriin etsitään vuonna 2020.